Сакскобургготски: Смяната на кандидата за ООН би била резил и абсурд

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски се обяви срещу евентуалната смяна на българския кандидат за ООН, като я обяви за "абсурд и резил".

"Наблюдавайки опита, който имам в международните кръгове и политика на всяка цена трябва да се подкрепи един кандидат и то от началото до успешния момент. Мисля, че е голяма грешка да се дават разнопосочни сигнали , но да се надяваме ,че това няма да навреди на тази кандидатура", каза Сакскобургготски.

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов съобщи, че правителството ще продължи да поддържа кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН до 26 септември, когато тя трябва да е сред първите двама кандидати на поредното гласуване в Съвета за сигурност. При последния вот в Ню Йорк Бокова не успя да събере нова подкрепа и падна до петото място.

"Трябва да се обърнем към това кой ще носи отговорността след като се провали една уникална възможност. Аз съм го казвал вече - може да се случи такова съчетание на обстоятелствата може би веднъж през хиляда години. Така че би било много тъжно, ако ние самите се провалим", коментира Сакскобургготски.

Според него шансовете на Бокова за ООН са "повече от сериозни".

"Ще я оценяват, познават я два мандата в ЮНЕСКО и то успешно, плюс уменията ѝ - езици и друго, мисля че шансовете са наистина. Пък и дама, което може би също е модно и важно", каза Сакскобургготски, цитиран от БТА.

Бившият премиер коментира още в отговор на въпрос, че следващият президент на България трябва да има познанията, които са необходими и да е човек, който да отговаря на очакванията на избирателите и допълни, че в настоящите предизвикателства това винаги е важна роля.

Попитан дали България днес е независима, Сакскобургготски каза, че "независима по дух е здравословно, хубаво и е традиция, но оттам- нататък всички сме реалисти и знаем, че първо участваме в една общност, която е ЕС, след това трябва да се отгледаме и по света и разбираме какво значи независимост на практика".

Но винаги е положително да има този дух и да се спазват традициите, каза той.

На въпрос дали е готово българското общество за президент от турски произход Сакскобургготски каза , че като се "завърти" подобна идея е интересно понеже показва , че нямаме специални предразсъдъци или предубеждения, което пред други страни е много положително.

Попитан за очакванията за мигрантска вълна Сакскобургготски посочи, че трябва да имаме готовност, както и останалите европейски страни и най-вече да се намери начин да се преборим с тази криза. По думите му вместо да се "паникьосва публиката с възможни апокалиптични сценарии", е необходимо да се помисли какво може да се направи на практика и как да се справят страните.

За отношението на ЕС към Турция и отпадането на визите Сакскобургготски каза ,че трябва винаги да има диалог. По думите му, ако всеки само седи в ъгъла си и държи на нещо без по-нататъшни преговори или обмен на мисли, не се постига нищо. Не бива да са абсолютизират нещата, посочи той.

Симеон Сакскобургготски участва в кръгла маса "Свободата, сигурността и върховенството на правото - демократичното общество в 21-ви век" в двореца "Врана", организирана от Либералния институт за политически анализи, фондация "Фридрих Науман" и Европейския либерален форум.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?