Сакскобургготски смята, че кризата ще роди нови пазари

Сакскобургготски смята, че кризата ще роди нови пазари

От кризата ще излезе един свят, различен от настоящия, с нови пазари, заявява лидерът на НДСВ и бивш премиер на България Симеон Сакскобургготски в интервю за испанския вестник "Ел икономиста", озаглавено "Зле разбраният капитализъм ни доведе до тази криза".

Наполеон е казал, че да управляваш, значи да предвиждаш. Да предвиждаш означава да си способен да погледнеш отвъд кризата, коментира Сакскобургготски, цитиран в съобщение на прессекретаря му.

По думите на лидера на НДСВ, важно е да не се слагат нещата под общ знаменател: негативен е не капитализмът, а зле разбраният капитализъм.

"Не системата изобщо е поставена под съмнение. Между другото, няма алтернатива - комунизмът и колективизмът се провалиха. Комунизмът бе един провал, един голям икономически и идеологически неуспех", казва Симеон Сакскобургготски.

Според него сега е налице взаимна свързаност между всички икономически фактори в света, което прави тази криза съвсем различна от кризата през 1929 г. Затова за изхода от нея трябва да мислят всички страни.

В отговор на въпрос дали опитът му в частния сектор помага и в държавния, царят казва, че доброто управление се получава тогава, когато си рационален, обективен, прагматичен и работиш със спокойствие.

Споделяне

Още от България