Сакскобургготски: Засега не планирам да се пенсионирам

Сакскобургготски: Засега не планирам да се пенсионирам
"На известни години си мисля, че и аз бих се радвал да се пенсионирам, но засега не го планирам", заяви лидерът на НДСВ и бивш премиер Симеон Сакскобургготски в събота в предаването на “Панорама” на БНТ. Така той лично опроверга слуховете, че на предстоящия конгрес ще се оттегли от лидерския пост на едноименна си партия.

"Модно е с оставките на политици, но виртуалната политика е нещо, което забавлява хората, а реалната е нещо друго", заяви Сакскобургготски. Запитан как вижда своята роля в България занапред, той заяви: "Човек обаче може да работи за нещо, да служи и да действа под каквато и да е форма и да продължава - самата длъжност не ограничава действието и възможностите. Целта е да видим България сред другите европейски страни и да се гордеем че сме българи".

Лидерът на НДСВ отново посочи, че партията му “топи електорат” заради участието си в управлението с БСП, но допълни, че ако човек гледа на нещата с години напред, както той самият се стреми да прави - това е нещо, което ще се оцени особено в бъдеще.

Запитан държи ли овакантеният от Меглена Кунева пост на министър по европейските въпроси да бъде зает отново от човек на НДСВ, Сакскобургготски отговори, че въпросът е какво е залегнало в коалиционното споразумение. "Целта е да има консенсус - нещата да се разглеждат по един колегиален начин. Коалицията като орган е нещо като кръгла маса, на която да се разговаря, а не като шапка над другите институции", каза той.

Симеон Сакскобургготски не отрече, че през тази година неговото име ще отпадне от това на партията му “Национално движение Симеон Втори”.

Той заяви, че не смята за уместно вече политическата формация да носи името на лидера или въобще на жив човек, което звучи като култ към личността. Според него това е било добре може би през 2001, но не и сега. Промяната на името ще стане преди конгреса на НДСВ, като може да се внесе и по-радикална промяна в името, а не само да се търсят думи, които да отговарят на инициалите “СВ” от втората част от абревиатурата.

На въпрос защо на коалиционния семинар в Боровец е благодарил на депутатите за въпроса за имотите си, той отговори, че немалко от народните представители са положили много усилия по тази тема и той е искал да им благодари за тези усилия. Бившият премиер отрече да е имало каквито и да е било политически уговорки. "Аз понякога си говоря просто като човек, а не само политически и исках да благодаря за усилията - няма политически уговорки", каза Симеон Сакскобургготски. Той подчерта, че "не е възпитан личното да го бърка с общественото" и че в продължение на години за него и семейството му не е имало съмнения относно притежанието на имотите, но те са били почти отписани като реална възможност за връщане.

"Политически сделки, свързани с коалицията - не е имало", каза Сакскобургготски.

По отношение на т. нар. "Савойска афера" той намекна, че има съдебен начин по който може човек да се справи. "Савойската тема - тя в Италия изчезна, а тук продължава да се разисква - в политиката има всякакви хора, които използват всякакви похвати", коментира лидерът на НДСВ.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?