Салах Абдеслам доброволно се е отказал да се самовзриви

"Ако исках, щеше да има повече жертви. За щастие, не стигнах до края", споделил терористът пред брат си

Салах Абдеслам
Салах Абдеслам доброволно се отказал да се самовзриви при серията от атентати на 13 ноември 2015 г. в Париж, заяви снощи брат му Мохамед Абдеслам, цитиран от Франс прес.
 
"Ако исках, щеше да има повече жертви. За щастие, не стигнах до края", заявил Салах пред брат си, който се срещна с него за един час в затвора в белгийския град Брюге. Според Мохамед Абдеслам брат му "иска да сътрудничи, защото е отговорен, но не пред Белгия".
 
Салах Абдеслам отрича да има участие в атентатите от 22 март в Брюксел, макар че знае за тях, защото има телевизор в килията си. Той беше заловен 4 дни преди атентатите на летището "Завентем" в Брюксел, при които загинаха 32 души.
 
Според откъси от протокола от разпитите в Белгия, цитирани от френския вестник "Монд" на 25 март, Абдеслам е намалил до минимум ролята си в атентатите в Париж. Вечерта на 13 ноември десетият нападател от джихадисткия екип, нападнал Париж и предградието Сен Дени, разказва, че е трябвало да отиде на стадиона и да се самовзриви. "Отказах се, когато паркирах колата. Свалих тримата си пътници, след което потеглих. Карах накъдето ми видят очите", разказва той.
 
Следователите обаче си задават въпроса дали той не е бил натоварен с атентата в северната част на Париж, който беше споменат в изявлението, с което "Ислямска държава" пое отговорност за атаките, но не се е състоял.
 
В четвъртък белгийският съд разреши екстрадицията на Абдеслам във Франция, която се очаква до 10 дни.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят