Салман Рушди: Аз съм на страната на "Шарли ебдо", където всички би трябвало да бъдем

Салман Рушди

"Заставам до "Шарли ебдо", тъй като всички ние трябва да защитим изкуството на сатирата, което винаги е било сила за свободата и против тиранията, безчестието и глупостта". Това написа във Фейсбук писателят Салман Рушди, преследван от Иран заради антиислямските си изказвания, по повод бруталното терористично нападение в сряда срещу редакцията на френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо", при което 12 човека бяха убити.

Той се е присъединил и към хаштага #JeSuisCharlie в Туитър в подкрепа на френското издание.

През 1989 иранският духовен водач аятолах Хомейни издаде религиозна присъда, с която заклейми Рушди като богохулник срещу исляма, който трябва да бъде умъртвен заради книгата си "Сатанински строфи". Тази смъртна присъда бе валидна в продължение на близо десетилетие.

"Когато религията, която е средновековна форма на ирационалността, е комбинирана с модерни оръжия, се стига до реална заплаха за нашата свобода. Този религиозен тоталитаризъм е виновен за смъртоносната мутация в сърцевината на исляма и ние сме свидетели на трагичните последствия днес в Париж. Аз съм на страната на "Шарли Ебдо", където всички би трябвало да бъдем, за да защитим изкуството на сатирата, която винаги е била срещу тиранията, лъжата и глупостта. "Респектът към религията" се превърна междувременно в кодирана фраза, която всъщност трябва да се разбира като "Страх от религията". Като всички други идеи и религиите заслужават критика, сатира и да, нашето безстрашно неуважение", заяви Салман Рушди в Париж часове след атентата.

Директорът на френския ежедневник "Льо Монд" Жил ван Кот също осъди нападението, казвайки: "Убийствата, извършени днес само засилват убеждението ни, че е необходимо да се борим срещу невежеството, нетолерантността, мракобесието и фанатизма. По-важно от всякога е да помним, че свободата на пресата не подлежи на обсъждане".

Датският карикатурист Курт Вестергаард, чиято творба, изобразяваща пророка Мохамед беше препечатана в "Шарли ебдо" каза, че се надява "мнозинството от умерени мюсюлмани" да осъдят този варварски акт.

Кристоф Делоар от Репортери без граници коментира, че "това е най-черният ден в историята на френската преса".

Битанският журналист Дъглас Мъри смята, че "Шарли ебдо" е станал мишена на терористите, защото упражнява правото си на свобода на словото.

"Мисля, че голяма част от бъдещето на нашата свобода на словото зависи от това дали хората мислят, че "Шарли ебдо" сам си е навлякъл тази беда, или осъзнават, че хората, извършили атаката са единствените виновни и трябва да бъдат обект на порицание и обвинения от страна на всички хора, от всички вероизповедания във всички общества".

Фиамнета Венер, която е работила за "Шарли ебдо", разказва пред Би Би Си, че журналистите в изданието са се опасявали, че нещо подобно може да се случи.
"Ние всички се ужасявахме от този момент и този момент дойде. Всички наши приятели, които загинаха, ще ги носим в сърцата си. Мисля, че те просто събудиха цялата нация, защото това е поколение от художници и журналисти, които изчезнаха днес", каза тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество