Салвини беше нападнат от цветнокожа жена в Тоскана

Салвини беше нападнат от цветнокожа жена в Тоскана

Матео Салвини, лидер на италианската крайнодясна партия Лига беше нападнат в град Понтасиеве, област Тоскана, предаде ДПА.

Нападателката е млада цветнокожа жена на възраст между 30 и 40 години. Тя скъсала ризата на Салвини и католическата броеница, която носел на врата си и изкрещяла: "Проклинам те! Проклинам те!", преди силите на реда да се намесят.

В. "Кориере дела сера" съобщава, че тя може да бъде обвинена в нападение и съпротива при арест. Младата жена от Конго участва в обществен проект, ръководен от местното кметство, съобщава изданието.

Партията на Салвини се бори срещу имиграцията и той постигна изборните си успехи с обещания да продължи тази политика, припомня АФП. Негови противници често го обвиняват в расизъм.

Политикът заяви във Фейсбук, че не е получил физически травми и се чувства добре. Той добави, че не е ядосан на нападателката и чувства "само съжаление и тъга" към нея.

Според полицията на град Понтасиеве, където Салвини участваше в кампанията за предстоящите на 20 и 21 септември местни избори, действията на младата жена не са били предварително планирани. На връщане от работа тя се оказала по случайност сред група поддръжници на Салвини и се възползвала от това, за да го събори. Според същия източник тя е била с "нарушено психофизическо състояние".

"Всеки може да има политически идеи, футболни пристрастия или да вярва в различна религия, но не и да прибягва до насилие", заяви Салвини, цитиран от АНСА.

Очаква се на изборите партията Лига да се опита да спечели в областта Тоскана - символичен регион, смятан от десетилетия за бастиона на левицата.

Споделяне

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?