Салвини изгони стотици мигранти от център за настаняване

Матео Салвини

Твърдолинейният вицепремиер и министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини се защити днес от обвиненията, че е използвал нацистки практики при изгонването на стотици хора от център за настаняване на мигранти край Рим, предаде ДПА.

Центърът в Кастелнуово ди Порто, в който са настанени около 500 души, е предвидено да бъде затворен до края на месеца в резултат на така нареченото постановление за сигурността на Салвини, което значително затегна правилата за предоставяне на убежище в Италия.

Това затваряне "е проява на здрав разум и добро управление, което няма да лишава никого от правата му. Не виждам къде е проблемът, наистина", каза Салвини пред италианско радио.

Всъщност от центъра ще бъдат прехвърлени само около 300 мигранти, които ще отидат в други центрове. Те не били предупредени предварително за това и са изправени пред прехвърляне в други региони. Сред тях са деца, които изведнъж ще бъдат отделени от съученици и приятели, отбелязва ДПА.

Останалите няма да имат къде да отидат, защото статутът, който са имали, вече не важи по силата на постановлението на Салвини. То ги лишава от правото държавата да ги настани някъде.

"Мъже, жени и деца бяха разделени по начин, който напомня на нацистките лагери, разделящи семейства", каза днес в парламента Роберто Морасут, депутат от опозиционната Демократическа партия. Той призова Салвини да бъде извикан в парламента и да даде обяснения пред депутатите.

Остри критики се чуха и от кръговете на католическото духовенство.

"Отче, прости им, понеже не знаят какво правят", написаха в Туитър монаси францисканци, а свещеникът на Кастелнуово ди Порто Хосе Мануел Торес заяви следното пред католическата осведомителна агенция СИР: "Искаме (мигрантите) да не бъдат третирани като животни".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа