Салвини обещава да обедини популистите в ЕС, но му липсват партньори

Матео Салвини

Триумфиращият италиански десен лидер Матео Салвини казва, че европейските избори са създали "нова география" на нагласи против елита в ЕС. Никак обаче не е сигурно, че той ще може да изгради блок от партии, които са обединени около строга евроскептична, антимигрантска, антиислямска програма, но почти нищо друго, коментира Асошиейтед прес.


Салвини, чиято някога регионална партия "Лига" отбеляза възход, печелейки 34 процента от гласовете на изборите за Европейски парламент в Италия в неделя - в сравнение с едва 6 процента преди пет години, се надява да обедини между 100 и 150 евродепутати в блок, който да се бори в 751-членното законодателно събрание срещу задълбочаването на интеграцията в ЕС. Той вероятно ще събере много по-малко.

Парламентарната група "Европа на нациите и свободата", която включва "Лигата" на Салвини сред своите осем официални членове наред с крайнодесните лидери на Франция, Германия и Холандия, може да претендира за 58 места след европейските избори. Лидерката на крайнодесния "Национален сбор" Марин Льо Пен, която спечели с малка преднина европейските избори във Франция, добавя 22 места към 28-те на Салвини, което ги превръща в доминиращите играчи в групата.

Салвини гледа към крайно евроскептичните лидери в Полша, Унгария и Великобритания - все спечелили най-много гласове на европейските избори в своите страни, за да попълни редиците на своя блок.

Техните победи означават, че "има желание за бъдеще, има желание за промяна, има желание за работа, има желание за достойнство", каза Салвини в понеделник.

Но засега няма доказателства, че лидери от други популистки партии ще отговорят на призива на Салвини.

Лидерът на Партията на Брекзита Найджъл Фараж, спечелил почти една трета от гласовете на европейските избори във Великобритания, не изглежда да иска каквито и да е съюзи в парламент, от който планира да си тръгне колкото се може по-скоро.

Полската националистическа, консервативна партия "Право и справедливост" се противопоставя на симпатиите на Салвини и Льо Пен към Русия - старото страшилище за Варшава. А унгарският лидер Виктор Орбан не показва признаци, че ще напусне парламентарния блок на десноцентристката Европейска народна партия, в който участва неговата партия ФИДЕС, въпреки че членството му в тази група беше замразено заради тревоги, че е направил Унгария по-малко демократична.

Анализаторът Петер Креко каза, че Орбан рискува да загуби влияние в Европа, ако напусне защитния чадър на ЕНП.

"Нямаше пробив на популистките, десни, антиимигрантски сили", каза Креко, който е изпълнителен директор на изследователската и консултантска фирма "Политикал кепитал" в Будапеща. "Големите мечти за огромна евроскептична група, изглежда, бяха доста идеалистични."

Салвини също така иска да привлече популистки партии от Чехия, Швеция и Испания, след като получи предизборни обещания от партията "Финландците" и Датската народна партия. Но отново, дори сред партиите с по-слаб европейски профил, няма особени ентусиасти да се включат.

Истинската проверка за неговото лидерство на европейската сцена ще е това дали той ще може да преодолее тези, както ги нарича, "ревности, симпатии, антипатии".

"Трябва да създадем алтернатива, а за тази цел трябва да влезете в играта. Това няма да стане, като проявявате незаинтересованост", каза Салвини в понеделник.

Дори когато Салвини затвърди своя блок - било то с 58, 100 или 150 депутати, той все още няма да има властта да извърши законодателна промяна. Властта в Европейския парламент, който заседава както в Брюксел, така и в Страсбург, Франция, ще продължи да бъде съсредоточена в групи от основното течение като ЕНП и левоцентристките социалисти и демократи, които ще трябва да работят с либералните членове на парламента, за да създадат работещо мнозинство.

Салвини обещава да възвърне суверенитета на държавите от ЕС в най-различни области на политиката като земеделие, финанси и търговия, но реалността е, че тези политики се определят от договорите и за премахването им ще са необходими гласувания във всеки от националните парламенти, каза преподавателката по европейско право Елинор Спавента от университета "Бокони" в Милано.

"Истинското въздействие ще бъде те да спрат каквото и да е европейско законодателство, което не им харесва", каза тя. "Това, което могат да направят, е да бъдат много разрушителни."

Или както се изрази анализаторът от "Тенео" Волфанго Пиколи: "Популистките партии ще използват представителството си в Европейския парламент, за да създадат шум."

Това е перспектива, приветствана от бившия стратег на Белия дом Стив Банън, който съветва популистите в Европа. Банън заяви пред Асошиейтед прес, че очаква "супер група" от евроскептични партии да спре всякакви опити за задълбочаване на интеграцията между държавите членки на ЕС.

"Всеки ден ще бъде като Сталинград", каза той, имайки предвид една от най-ожесточените и кръвопролитни битки през Втората световна война. 

По БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа