Салвини осъди хулиганското поведение на евродепутат от своята партия

Анджело Чока си свали обувката в ЕП и смачка бележките на еврокомисар

Анджело Чока с обувката си и с бележките на комисар Московиси, който е до него

Италианският външен министър и лидер на крайнодясната партия "Лига" Матео Салвини се разграничи днес от провокативен жест на евродепутат от неговата партия срещу Европейската комисия, предаде Франс прес.

"Европа не може да бъде променена с провокации", заяви Салвини по адрес на Анджело Чока, който свали една от обувките си и измачка с нея бележките на еврокомисаря по икономическите въпроси Пиер Московиси след пресконференция, посветена на отхвърлянето на италианския проектобюджет.

"Не искам да излизам от Европа и от еврозоната или да удрям с обувки по масата, а да оставя италианците да работят", каза Матео Салвини.

Европейската комисия отхвърли вчера проекта за бюджет на Италия и поиска от италианското правителство да представи коригиран проект в триседмичен срок.

След като вчера нарече действията на Чока "липса на уважение", Московиси заяви днес, че стореното от италианския евродепутат е "отвратително".

"В началото се смеем, защото е нелепо, след това свикваме с прояви на тихо и символично насилие, а един ден се събуждаме с фашизма. Да бъдем бдителни! Демокрацията е крехко достояние", написа Московиси в профила си в Туитър.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа