Салвини: От България и Румъния има приток на съвременни роби

Матео Салвини

Италианският вътрешен министър Матео Салвини обяви, че ще се обърне към българските и румънските власти заради притока на незаконни сезонни работници от двете страни, които той определи като "съвременни роби". Коментарът му бе по повод катастрофата на български бус в Италия, при която загинаха 12 души.

Салвини обяви война на мафиотските мрежи, организиращи чужденци да работят на черно в Южна Италия.

Вътрешният министър заедно с премиера Джузепе Конте разговаряха в град Фоджа с представители на силите на реда и синдикатите, както и с мигранти, които работят в земеделието.

Общо шестнайсет чуждестранни земеделски работници загинаха от събота насам при пътнотранспортни произшествия в провинция Фоджа в южната област Пулия. Там хиляди африканци, а също и поляци, българи и румънци прекарват лятото в бране на домати под жаркото слънце.

Въпреки че почти всички работници пребивават в Италия законно, малцина са онези, които се ползват от изискваните от закона условия на труд и заплащане. Много от тях са принудени да живеят в бидонвили и зависят от посредници, които често са свързани с мафията, отбелязва Франс прес.

"Това е проблем с мафията. В провинция Фоджа има мафиотска престъпност, която възнамерявам да изкореня с всички законни средства улица по улица, село по село", заяви Салвини на пресконференция.

Той съобщи, че през последните месеци пътната полиция е иззела 300 автомобила в региона, най-често лекотоварни автомобили "с български регистрационни номера и без застраховка". От друга страна, само 116 полицаи контролират пътищата в цялата провинция.

По думите на Салвини мафиотските организации се възползват от "безконтролната имиграция" и "ако няма хиляди отчаяни хора, които да бъдат експлоатирани, ще им е по-трудно да си въртят бизнеса".

Той изрази увереност, че твърдото му отношение към притока на африкански имигранти ще доведе до резултати.

Освен това Салвини обяви намерение да предприеме мерки срещу "вноса на роби" от други европейски страни, като изиска повече внимание и контрол от страна на колегите си в България и Румъния.

Стотици селскостопански работници, предимно африканци, които събират реколтата от домати в Южна Италия, обявиха стачка. Те протестираха днес с искане за повече уважение след смъртта на 16 техни колеги при две пътни катастрофи, предаде Франс прес.


"Ние не сме роби, не на експлоатацията", скандираха сутринта демонстрантите.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа