Салвини получавал все по-голяма подкрепа в Европа по миграционната си политика

Матео Салвини

Италианският вътрешен министър Марио Салвини заяви, че антиимиграционната му политика е все по-подкрепяна в ЕС и призова френския президент Еманюел Макрон да спре да го обижда по този въпрос, предаде Франс прес.

Лидерът на италианската крайнодясна партия "Лига" каза това в кулоарите на среща в източния френски град Лион на вътрешните министри на шестте най-населени страни от ЕС (Франция, Германия, Великобритания, Испания, Италия и Полша), на която бяха обсъдени имиграцията и борбата с тероризма.

"Не разбирам защо Макрон ме обвинява в расизъм и егоизъм, защото днес всички министри на тази маса подкрепяха позицията, че икономическите мигранти не може да бъдат приемани в Европа", заяви Салвини.

През юни френският президент осъди "цинизма и безотговорността на италианското правителство", след като Италия обяви, че затваря пристанищата си за кораба "Акуариус" с 630 мигранти на борда, изваждайки на показ европейските колебания по мигрантския въпрос.

На въпрос за искането на Макрон през септември да се ускори експулсирането на незаконните мигранти и да се приложи по-добър контрол на пристигащите, Салвини отвърна: "Ако Макрон е на същата позиция, значи водим същата битка."

"Може би от време на време може да отваря границата при Вентимиля и да спре да ни обижда", каза Салвини, имайки предвид италианския пограничен град Вентимиля, откъдето са минали хиляди мигранти от Италия към Северна Европа. От 2015 г. Франция системно спира влизането им на своя територия.

Испанският вътрешен министър Фернандо Гранде-Марласка заяви в Лион, че няма никаква конфронтация в ЕС за мигрантите. "Има просто позиции, които се опитваме да обединим, както е редно в ЕС", каза той.

Полският вътрешен министър Йоахим Бруджински пък заяви, че Полша, подобно на Унгария, трябва да отхвърли Пакта на ООН за миграцията, който ще бъде официално утвърден през декември в Мароко. Той заяви, че има риск този "Световен пакт за миграциите" да насърчи незаконната миграция.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?