Салвини призова за вдигане на оръжейното ембарго срещу Либия

Матео Салвини

Италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини призова за вдигане на международното оръжейно ембарго срещу Либия, предаде Ройтерс.


Трафикантите на хора така или иначе не го спазват, аргументира се Салвини на съвместна пресконференция в Рим с вицепремиера в подкрепяното от ООН либийско правителство на националното единство Ахмед Майтиг. Според него отменянето на ембаргото само ще помогне на Либия да се бори срещу каналджиите и да спре потока от нелегални мигранти към Европа.


Италианският вътрешен министър обеща да лобира за това на срещата с колегите си от ЕС следващата седмица в Австрия.


"Нито един човек не трябва да пристигне с (мигрантски лодки)" в Италия, подчерта Салвини, цитиран от Франс прес.


Той допълни, че "целта е всички, които идват в Италия, да пристигат със самолет".


Италианският вътрешен министър, който е лидер на крайнодясната партия "Лига", изрази задоволство, че вследствие на втвърдяването на позицията на страната при новото правителство "през последните часове вече няма нито един кораб на тези хуманитарни псевдоасоциации във водите на Либия".


"Бременните жени, децата и бежанците остават в Италия и срам за неинформираните, които пишат противното", подчерта Салвини. Той добави, че италианските власти продължават да дават закрила при хуманитарни случаи.


Главният въпрос при мигрантската криза е "пазенето на външните граници" на Европейския съюз, изтъкна италианският вътрешен министър. Той даде да се разбере, че "преди да приеме и един кандидат за убежище от друга страна", Италия иска "конкретни и точни ангажименти, срокове, цени и средства за това как Европейският съюз охранява нашите външни граници".


От 1 януари 16 687 души са дебаркирали на италианското крайбрежие - с около 80 процента по-малко в сравнение със същия период миналата година, сочат данни на министерството на външните работи. 11 000 от тези хора са дошли от Либия.


Според Международната организация по миграция 57 160 мигранти са пристигнали в ЕС от началото на годината. 80 процента от тях са дебаркирали на италианското, испанското или гръцкото крайбрежие, отбелязва Франс прес.

Споделяне

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?