Салвини ще бойкотира Нутела, защото не е достатъчно италианска

Матео Салвини

Италианският крайнодесен опозиционен лидер Матео Салвини заяви, че ще бойкотира шоколадовите продукти Нутела (Nutella), защото съставките им не са 100 процента италиански, предаде ДПА.

"Открих, че Нутела използва турски лешници, а аз предпочитам да подпомагам компании, използващи италиански продукти", каза Салвини на митинг снощи. "Предпочитам да ям италианското, ако мога да го подпомогна по този начин и да подпомогна италианските фермери", добави той.

Четирийсет и шест годишният Салвини обича да дава публичност хранителните си навици като част от своята стратегия в социалните мрежи, а Нутела често присъства в снимките на храна на страниците му в Туитър и Фейсбук, отбелязва ДПА.

Той е начело на националистическата партия "Лига", която използва лозунга "италианците на първо място". Тя води в социологическите проучвания с подкрепа от около 32 процента.

Производителят на Нутела, Фереро (Ferrero), е най-големият купувач на лешници в света. Италианската реколта обаче не може да задоволи производствените нужди на компанията.

По данни на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) Турция дава 70 процента от световния добив на лешници, следвана от Италия с близо 20 процента.

Споделяне

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?