Салвини заяви, че Мадуро е извън закона

Матео Салвини

Италианският вицепремиер Матео Салвини, който е и лидер на крайнодясната партия Лига, заяви, че венецуелският президент Николас Мадуро е извън закона и във Венецуела трябва да бъдат произведени нови избори възможно най-скоро, предаде агенция АНСА.

"Мадуро е извън закона. Той мори от глад народа си, той хвърля хората в затвора и измъчва народа си", каза Салвини в изявление. "Надявам се на свободни и демократични избори (във Венецуела), които да бъдат произведени възможно най-скоро. Изразявам солидарност с милионите италианци и потомци на италианци, които живеят, съпротивляват се и страдат във Венецуела", заяви още Салвини.

Движението "Пет звезди", което е коалиционен партньор на Лигата в италианското правителство, казва, че страната не трябва да се меси в политиката на Венецуела. То обаче призовава за нови демократични избори във Венецуела.

Премиерът на Италия Джузепе Конте пък припомни, че страната никога не е признавала резултатите от последните президентски избори във Венецуела, на които Мадуро беше преизбран.

Вчера Италия потвърди, че ще вземе участие в работата на международната контактна група за уреждане на кризата във Венецуела. Италия ще бъде представена на равнище министър на външните работи на срещата, насрочена за 7 февруари в столицата на Уругвай Монтевидео.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа