"Сълза и смях" остава на ул. "Раковски", бунт назрява в Музикалния театър

"Сълза и смях" остава на ул. "Раковски", бунт назрява в Музикалния театър
Нов драматичен театър "Сълза и смях" остава в сградата на ул. "Г. С. Раковски" № 127, стана ясно в понеделник след среща в Министерството на културата между ръководствата на театъра и читалище "Славянска беседа". В края на миналата седмица ръководството на читалището постави ултиматум на театъра, че трябва да се изнесе, ако не подпише договор за наем в размер на 360 хиляди лева годишно, или по 1000 лева на ден. Само за няколко дни над 20 000 души подкрепиха театъра в спора му с читалището в Интернет, а 1500 души се включиха в подписката на театъра.

Директорът на театъра Венцеслав Кисьов съобщи за Mediapool, че на срещата в министерството ръководството на читалището е склонило да намали драстично искания наем, така че театърът да може да го плаща. "Беше постигнато съгласие, че театърът остава на ул. "Г. С. Раковски" № 127 и до края на седмицата от читалището ще подготвят нов договор за наем, който да бъде подписан между двете страни. Кисьов заяви, че бюджетът на театъра може да си позволи наем в рамките на 7000-8000 лева на месец. От ръководството на читалището пък съобщиха по-късно, че очакват наем в размер на около 10 000 лева.

Петър Райжеков, който е председател на настоятелството на "Славянска беседа", съобщи, че договорът ще е за срок от две години и половина - по колкото са мандатите на директора на театъра и на председателя на настоятелството. "Читалището има право един-два пъти месечно да ползва безвъзмездно сцената на театъра. В договора сигурно ще има и други "бонуси", обясни той.

По-рано през деня зам.-министърът на културата Димитър Дерелиев заяви, че алчното поведение на читалището е изненадващо и подобно деяние "прилича по-скоро на група реститутки, чакащи да приберат парите от наем, отколкото на културна институция”.

На срещата е била договорена и промяна в Закона за народните читалища. Без да уточняват за каква промяна става дума, от министерството информират, че министър Вежди Рашидов и председателят на Съюза на народните читалища проф. Стоян Денчев изтъкнали "необходимостта от модернизиране и оптимизиране на дейността на българските читалища, за да могат те като уникални духовни центрове да отговорят на съвременните условия на развитие на културата".

Едва решило конфликта около "Сълза и смях", Министерството на културата се изправя пред нов проблем – този път в Музикалния театър "Стефан Македонски", чиято трупа се вдигна на бунт срещу новия си директор.

Артистите изпратиха протестно писмо до министерството и Народното събрание срещу избора режисьора Борис Панкин за директор. Официално от Министерството на културата съобщиха за избора в понеделник, но в театъра това бе известно отпреди няколко дни. Панкин е бил избран от комисия от девет души, председателствана от проф. Александър Йосифов. От министерството съобщиха, че Панкин е класиран на първо място, а останалите кандидати не са успели да съберат минимума от точки, необходим за класиране.

В знак на протест екипът на театъра решил да не излиза на сцената за планирания на 8 януари концерт-спектакъл с откъси от мюзикъли и оперети. Изпълняващият длъжността директор на театъра Марио Николов ги убедил да не провалят представлението.

Екипът на театъра припомня, че конкурсът за нов директор се е провел два пъти в рамките на два месеца, като при първия конкурс кандидати били дългогодишният директор на театъра проф. Светозар Донев, Марио Николов (дългогодишен солист на театъра и оперетен режисьор), Борис Панкин – театрален режисьор и Цветан Цветков (солист на Националната опера). На първия конкурс Борис Панкин и Цветан Цветков отпадат от класацията поради условието да имат петгодишен управленски опит в културата, какъвто те нямат. Тогава обаче няма избран директор, тъй като нито Светозар Донев, нито Марио Николов успяват да съберат необходимия минимален брой точки.

След два месеца малката, но съществена спънка за Борис Панкин е премахната като условие от конкурса и той печели.

Колективът на театъра се пита кой има интерес да се постави на поста човек, който освен липсата на какъвто и да било управленски опит няма нищо общо с музикален театър, нито има каквото и да било музикално образование.

Споделяне

Още от България