Сълзи на делото за източване на пари от САПАРД

Бизнесменът Марио Николов се разплака в сряда в съдебната зала, когато даваше показания като обвиняем по делото за източване на 7.5 млн. евро по програма САПАРД. Това стана в присъствието на експерти от Европейската комисия, които са тук, за да проследят хода на така наречените ″знакови дела″.

Заедно с Марио Николов, подсъдими по делото за източването на програмата са съпругата му Мариана и още няколко души.

Съдията даде няколкоминутна почивка, за да се успокои Николов, който емоционално заяви, че ″след цялата помия, която се е изляла върху него, никой не си е направил труда да разбере за какво точно става въпрос″.

Мариана Николова заяви в залата, че познава Марио от времето, когато са били 16-годишни и това е вторият път, когато го вижда така безпомощен. Първият случай бил, когато починал баща му.

Николов обясни, че част от машините за месообработка договорил в Германия, но когато поръчаното и платено от него пристигнало в България, се оказало, че получил само части. Безпредметно било да води иска срещу продавача, тъй като във фактурата към получената стока пишело, че са му доставени именно части-елементи от неръждаема стомана.

Според прокуратурата източването на парите е станало по схемата - вместо нови машини за месопреработка са закупени стари, които са представени за нови.

Мисията на ЕК, която е в София, за да провери хода на знаковите съдебни дела, до края на седмицата ще има срещи в прокуратурата, съда, Висшия съдебен съвет, МВР, ГДБОП, ДАНС и редица други институции. Мисията се състои от 13 души, сред които има представител на ОЛАФ и двама независими експерти. Те са в София от понеделник.

Споделяне

Още по темата

Още от България