"Сълзи на задната седалка 2": Тереза Мей ще подаде оставка на 24 май

Консерваторите засилват натиска срещу нея и готвят нов вот на недоверие

"Сълзи на задната седалка 2": Тереза Мей ще подаде оставка на 24 май

Британският премиер Тереза Мей ще обяви оставката си на 24 май заради неприемането от министрите на нейната позиция по въпроса как да се осъществи излизането на страна от Европейския съюз, съобщи лондонският вестник "Таймс", цитирайки източници от правителството.

Тереза Мей може да обяви за оттеглянето си от поста на насрочената за петък среща с Греъм Брейди - председател на "Комитета 1922", обединяващ депутати от Консервативната партия и решаващ въпросите по избора или смяната на лидера на партията, пише "Таймс".

Според Би Би Си и вестник "Дейли телеграф" много поддръжници на премиерката са ѝ отказали подкрепа, след като във вторник тя обеща пред депутатите, че те ще могат да гласуват за провеждане на втори референдум за Брекзит, ако подкрепят споразумение с ЕС.

Според източници на Би Би Си в правителството, това е предизвикало истински шок у някои министри и на заседание на кабинета по въпроса за Брекзит такава възможност не е била одобрена.

Британският външен министър Джереми Хънт обаче каза в четвъртък, че Тереза Мей все още ще е премиер, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп пристигне на посещение в страната в началото на следващия месец.

"Тереза Мей ще е премиерът, който ще го посрещне, и с основание", каза Хънт в отговор на журналистически въпрос кой според него ще е премиер в началото на държавната визита на Тръмп на 3 юни.

Според медийните информации редица министри, включително тези на вътрешните и на външните работи и по въпросите за Шотландия, се опитали лично да доведат до знанието на Тереза Мей своята позиция и поискали среща с нея в сряда вечерта.

Тя обаче отказала. Тогава последвала оставката на Андреа Ледсъм - лидерка на Камарата на общините и по същество личен представител на Мей в долната камара на парламента. В писмо до премиера тя е изразила несъгласие с курса ѝ по въпроса за развода с ЕС.

Телевизия "Скай нюз" предположи, че тази оставка може да е смъртоносният удар за премиерството на Мей.

Всички без изключение британски вестници в четвртък споделят мнението, че Тереза Мей напълно е загубила контрол над положението и не изключват, че оставането ѝ на постовете на лидер на консерваторите и на правителството е въпрос на часове.

Консерваторите притискат силно Тереза Мей

В същото врем източници от британските консерватори съобщиха, че партията може да промени правилата за вот на недоверие на лидера си, ако Тереза Мей не посочи конкретна дата за своята оставка.

"Искам тя да каже на коя дата ще напусне. Смятам, че днешното отричане от канцеларията на премиера може да е димна завеса, за да не се повлияе на резултата от европейските избори. Може би тя все пак ще подаде оставка утре", каза ковчежникът на влиятелния Комитет 1922 Джефри Клифтън-Браун, цитиран от Ройтерс.

През декември Мей оцеля при вот на недоверие и съгласно сегашните правила нов такъв вот може да се организира не по-рано от 12 месеца след последния. Засега ръководството на Комитет 1922 не е проявило желание да промени правилата, но председателят му Греъм Брейди ще се срещне с Мей утре, отбелязва Ройтерс.

На въпрос на националната информационна агенция Прес асосиейшън какво ще стане, ако Тереза Мей не обяви дата на оставката си, той отвърна: "Ще има огромен натиск да се променят правилата и да се гласува вот на недоверие на премиера."

Британското правителство планира да внесе в парламента законопроекта по споразумението за Брекзит в седмицата, започваща на 3 юни, съобщи членът на ръководството на парламентарната група на консерваторите Марк Спенсър.

По-рано Мей беше казала, че проектът ще бъде внесен утре и ще се гласува в седмицата от 3 юни, но сега е подложена на призиви да изтегли текста и да подаде оставка, тъй като се очаква законопроектът да бъде отхвърлен от депутатите. 

Лидерката на Камарата на общините подаде оставка

На този фон в сряда вечерта лидерката на Камарата на общините в британския парламент Андреа Ледсъм подаде оставка.

Ледсъм се аргументира, че не може повече да подкрепя подхода на правителството за Брекзит, след като поредната маневра на премиерката Тереза Мей в усилията ѝ да прокара своята сделка за Брекзит имаше обратен ефект.

"Вече не вярвам, че нашият подход ще осигури резултата от референдума" (от 2016 г., на който британците гласуваха за излизане на страната от Европейския съюз), написа тя в писмото до премиерката с оставката си.

Ледсъм е привърженичка на Брекзит.

Новият план на Мей за Брекзит, който тя се надяваше да внесе за одобрение в парламента утре, предвижда парламентарно гласуване дали да се проведе втори референдум за Брекзит, след като споразумението с ЕС премине първия етап, както и по-близки търговски отношения с ЕС в бъдеще като стимул да го одобрят повече депутати.

Тези нови предложения обаче бързо бяха посрещнати на нож, като дори някои депутати, които подкрепиха споразумението в предишните три неуспешни гласувания, казаха, че не могат да подкрепят новия план.

"Аз винаги съм смятала, че втори референдум ще внесе опасно разделение и не подкрепям склонността на правителството да приеме такава отстъпка, - пише Ледсъм до премиерката. - Никой не е искал повече от мене да успеете. Но сега ви призовавам да вземете правилните решения в интерес на страната, на това правителство и на нашата партия."

Ледсъм обяви миналата седмица намерението си да се включи в надпреварата за партийното лидерство, а следователно и за премиерския пост, след оставката на Мей.

"Сълзи на задната седалка 2"

Торите очакват Тереза Мей да си иде до дни. Оставката на Ледсъм от правителството беше връхната точка в един извънредно тежък за министър-председателката ден, отбелязва британският в. "Файненшъл таймс".

Парламентаристите консерватори очакват Мей да подаде оставка или ще бъде принудена да освободи поста до дни, след като правителството заплаши министър-председателката, а подкрепата за най-новите ѝ предложения за Брекзита се изпари.

Ледсъм - виден представител на кампанията за напускане на ЕС - подаде оставка, заявявайки, че повече не може да подкрепя сделката на Мей за Брекзит. Тя изтъкна, че възможността за свикване на втори референдум, огласена тази седмица от Мей, ще е "опасно разединяваща" и изрази категоричното си несъгласие с преработеното споразумение на Мей за излизане от ЕС, което министър-председателката смята да предложи на парламента. Не мога да изпълня задължението си като лидер на Камарата да обява утре законопроект с нови елементи, които принципно отхвърлям, каза Ледсъм.

Няколко британски вестника публикуват на първа страница днес снимка на Тереза Мей с просълзен поглед на задната седалка в колата ѝ на връщане към "Даунинг стрийт" 10 снощи.

Според в. "Мирър" тази сцена напомня оттеглянето на Маргарет Тачър и за да е сигурно, че читателите ще направят връзка между двете събития, прилага умалена снимка на челната страница на броя си от съответния ден през 1990 г. със заглавие "Сълзи на задната седалка" към днешното си заглавие "Сълзи на задната седалка 2". 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа