След като отстъпи първото място на евроизборите

Самарас извърши "драстичен" ремонт в гръцкото правителство

Янис Стурнарас отстъпва поста финансов министър на професора технократ Гикас Хардувелис

Андонис Самарас

След като партията му Нова демокрация отстъпи на неотдавнашните евроизбори първото място на опозиционната радикална левица СИРИЗА, гръцкият премиер Андонис Самарас извърши ремонт на правителството си, оценяван от гръцките медии като драстичен и в някои отношения изненадващ. Осем от досегашните министри напускат правителството, като същевременно в него влизат 17 нови лица.

Медиите са единодушни, че целта на Самарас е да придаде нова ориентация на своето коалиционно правителство и да убеди гърците, че е разбрал посланието на гласоподавателите след поражението на евроизборите и че занапред ще следва политика, насочена към чувствителните социални групи.

В новия кабинет няма промяна в партийното равновесие на силите и в него равнопоставено участват и двете политически сили - Нова демокрация и ПАСОК. Социалистите от ПАСОК са доволни от промените, тъй като партията им е запазила пропорционалното си участие в правителствения екип.

Главната опозиционна партия - радикалната левица СИРИЗА посочи, че никой не вярва, че сегашният ремонт ще повлияе и ще промени досега прилаганата от коалицията политика на подчиненост на международните кредитори.

Крайнодясната "Златна зора" твърди, че "хунтата на Самарас и Венизелос продължава същата политика на унищожаване на нацията".

Левоцентристката формация "Реката" смята, че новото правителство е по-скоро за телевизионни предизборни изяви, а не за решаване на проблемите на страната.

"Целта и на новия кабинет ще бъде да реализира стари и нови антинародни мерки, лансирани в рамките на международните меморандуми за заемите", изтъква Комунистическата партия.

Представителят на "Независимите гърци" Терен Куик преценява, че ремонтът е извадил отново на повърхността лица, които доскоро са се клели в тройката международни кредитори и са гласували мерките за икономии.

Правителствата не се оценяват от лицата в тях, а от съдържанието на упражняваните политики, се казва в съобщение на малката партия Демократична левица ДИМАР, оттеглила се преди около година от правителствената коалиция.

Промени бяха извършени в министерствата на обществения ред, на вътрешните работи, на културата, образованието, здравеопазването, аграрното развитие и храните. Безспорно най-важната новост обаче е смяната на финансовия министър Янис Стурнарас с професора по икономика и финанси в университета в град Пирея Гикас Хардувелис.

Очаква се Стурнарас, който през последните две години води напрегнатите преговори с "тройката" международни кредитори, да заеме още този месец поста на управител на централната банка на Гърция.

Световните медии оценяват положително назначаването на Хардувелис, като подчертават, че върху плещите му ще падне тежестта от преговорите за дълга и за излизане на Гърция от кризата.

Американският в. "Уолстрийт джърнъл" определя Хардувелис като опитен технократ с дълъг правителствен опит и посочва, че на него ще бъдат поверени трудните реформи в следващите месеци, за да бъде насърчена поразената от шестгодишна рецесия гръцка икономика. Той ще трябва да преговаря също още тази година и за по-нататъшно облекчаване на гръцкия дълг.

"Франкфуртер алгемайне цайтунг" пише, че новият гръцки финансов министър е смятан за експерт по банковите въпроси и привърженик на реформите в Гърция. По време на най-лошата фаза от гръцката икономическа криза през 2012 г. 58-годишният професор бе участник в преговорите, водени от правителството на Лукас Пападимос. С Гикас Хардувелис на кормилото на финансовото министерство няма да има промяна в прилагането на ангажиментите на Гърция спрямо международните кредитори, предполага вестникът.

Дойче веле обобщава, че Гикас Хардувелис се радва на подкрепа от страна както на консерваторите, така и на социалистите в Гърция. Той е бил икономически съветник на бившия премиер Костас Симитис и главен икономист на Юробанк - една от най-големите гръцки банки.

Гражданското общество в Гърция храни надежди и иска да види как ремонтираният кабинет от тук насетне ще действа, за да си направи изводите и дали "старата" политическа система може да се самообнови и да се оттърси от своите грешници. "Критичната маса" не вярва на опозицията и нейното желание е стабилност, но тя горещо се надява и на радикално обновление, коментира правителствените промени гръцкият вестник "Катимерини".

Вестникът смята, че новият кабинет би могло да бъде окачествен и като изборен, независимо от това кога ще бъдат следващите избори - през есента или през февруари догодина (при избора на нов президент на страната от парламента), или даже в края на правителствения мандат през лятото на 2016 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани