"Сами не можем": БСП е готова на коалиция с всеки срещу ГЕРБ

Нинова от Буздлуджа: Борисов управлява не защото народът го иска, а заради страха

Ръководството на БСП няма да налага коалиционни партньори на местните си структури и ще ги остави сами да намерят формулата, с която да се явят на местните избори през есента. Социалистите ще могат да се коалират с когото поискат, като единственото ограничение, което налага “Позитано“ 20 е да не се влиза в съглашение с ГЕРБ.

Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на традиционния събор на левицата на Бузлуджа. Пред хиляди симпатизанти Нинова каза, че партията ѝ ще издигне за нови ммандати успешните си кметове, които вече имат зад гърба си три-четири мандата.

Зам.-председателят на партията и шеф на предизборния щаб Кирил Добрев каза по-рано, че Мая Манолова е най-подходящият кандидат за кмет на София.

Не налагаме коалиции, сами не можем

"Най-важният въпрос остава за партньорството - на всички ни е ясно, че сами не можем. Подайте ръка на всеки българин, който милее за род и отечество, да отворим умовете и сърцата си за всеки, който е готов заедно да извървим този път за промяна на съдбата на България”, каза още Нинова.

Ръководството на БСП използва събора, за да демонстрира единство на фона на междуособиците в партията.

"Срещу нас се сипят упреци и удари. Твърди се, че партията е разделена и разцепена. И днес, ние, вие трябва да дадем ясен отговор на това - кой е партията. Не съм аз. Партията сте вие", каза тя.

Социалистите допускат коалиция с почти всички политически сили, стана ясно от думите на Корнелия Нинова.

“Решихме да дадем свобода на общинските районни и градски структури сами да определят в какъв коалиционен формат да се явяват на местните избори. Няма да им спускаме отгоре едно готово решение, защото всяка община има специфика, специфични отношения, ограничението е никаква коалиция с ГЕРБ. "БСП за България“ плюс търсене на всякакви партньорства на базата на платформата и на политиката против коалиция с ГЕРБ“, каза лидерът на БСП.

“Народе, изправете се, и те ще паднат“

Речта на Нинова започна с критики към премиера Борисов и управляващите и призиви за повече социални мерки. Тя отново поиска актуализиране на всички пенсии и обеща, ако БСП дойде на власт, да отпусне помощ от по 10 минимални работни заплати на младите семейства. Лидерът на БСП повтори тезата си, че управлението на ГЕРБ е “пълзяща диктатура“.

“Борисов управлява не защото може и не защото народът го иска и го харесва, а заради страха, в който държи народа, заради апатията, която предизвиква с политиката, която води. Нашият политически опонент е ГЕРБ, но нашият враг е страхът и нашата задача е да отидем до всеки - беден, слаб, онеправдан и унижен, да му подадем ръка, да му кажем: “Народе, изправете се, и те ще паднат“, каза Корнелия Нинова.

ГЕРБ се отказва от ключови кметове, което е признание за провал

Нинова коментира, че ГЕРБ ден след ден се отказват от ключовите си кметове и попита риторично какво е това, освен признание за провал. По думите, ѝ като ги сменят, моделът ще остане същият. За разлика от тях ние държим на нашите успешни кметове и отново ще издигнем такива с по три и четири мандата, обичани и уважавани от своите съграждани, но ще имаме и много млади и нови кандидати - подкрепете ги, призова Нинова.

Тя посочи, че там, където изберат кмет социалист, ще се запази общинското здравеопазване, ще има социални домове за бедни и пенсионерски клубове.

Те знаят какво е БСП

Тя отново отбеляза, че БСП е единствената партия, побеждавала ГЕРБ на избори. Решиха да ни унищожат финансово като ни спрат субсидията, поставиха ни пред избор да се предадем или да се продадем на олигархията, посочи тя. Те не знаят какво е БСП - не се предаваме и не се продаваме, а продължаваме с вярата, с която сте дошли тук, заяви Нинова.

Тя посочи, че някои от хората на събора са тръгнали в 3.00 ч. от другия край на България, не от страх, че ще си загубят службицата, а за свобода, справедливост и борба с неравенствата и бедност. "Поклон, социалисти! Истински сте, силни сте!", заяви Нинова и отбеляза, че именно това е партията, а хората скандираха "Победа".

Членове от ръководството на БСП и депутати бяха седнали сред социалистите и симпатизантите на лявата идея пред сцената.   

Споделяне

Още по темата

Още от България