Сами ще смятаме прогнозните си пенсии с е-калкулатор

Сами ще смятаме прогнозните си пенсии с е-калкулатор

До края на годината ще заработи нова електронна услуга на Националния осигурителен институт (НОИ) за прогнозно изчисление на пенсиите, съобщи във вторник директорът на института Бисер Петков.

“Тази услуга ще подпомогне хората наистина да правят един информиран избор – да очакват, да знаят приблизителния размер на пенсията и ако той е разочароващ, да могат да имат възможност да направят нещо, за да го подобрят. Сега в масовия случай хората са изненадани неприятно от сравнително малкия размер на пенсиите, но вече след като тя им е отпусната“, каза Петков.

Новата услуга ще може да бъде използвана от всички граждани, притежаващи персонален идентификационен код, издаден от института.

От началото на месеца пък в НОИ действа контактен център за връзка с гражданите. 10 обучени служители дават консултации и правят справки на телефон 926 10 10.

Петков не се ангажира дали бюджетът на НОИ ще позволи да бъде отпусната еднократна добавка към пенсиите заради поскъпването на тока.

“За периода до месец май, последните актуални данни показаха, че изпълнението върви съгласно плана. Наистина имаше преизпълнение на плана за приходите и известна икономия в разходите. Тази тенденция в известна степен се запазва и през следващите месеци, но нека следващата седмица да видим все пак за половината от годината как изглеждат данните, които ще са една основа за някои оценки“, коментира Петков.

Споделяне

Още по темата

Още от България