Съмнение падна и върху законността на новия ВСС

Съмнение падна и върху законността на новия ВСС

След като изборът на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) от парламентарната квота премина под знака на политическите договорки в тройната коалиция, сянка на съмнение падна и върху това дали процедурите по конституиране на новия състав са изпълнени законосъобразно.

В петък миналата седмица Народното събрание излъчи последните 11 души, които трябва да заемат своето място в новия вече постоянно действащ ВСС. С това процедурата по неговото конституиране би трябвало да се счита за приключила, а мандатът на стария състав – прекратен.

Това обаче остави отворен въпросът кой ще освободи от длъжност новоизбраните членове на т. нар. „правителство на съдебната власт”, които работят като магистрати. Според новия Закон за съдебната власт (ЗСВ) членовете на ВСС трябва да изпълняват ангажименти само към този административен орган.

Кой кой е в новия ВСС

Председателстващ без право на глас

Миглена Тачева – министър на правосъдието

Членове по право

Иван Григоров – председател на Върховния касационен съд (ВКС)

Константин Пенчев – председател на Върховния административен съд (ВАС)

Борис Велчев – главен прокурор

Още

Въпреки законовите съмнения съветът се събра в стария си състав в сряда и гласува освобождаването на новите членове от старата им работа. След заседанието председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев не отхвърли възможността да се обжалва легитимността на новия ВСС. Според него обаче в конкретния случай се е действало правилно, защото законът мълчал по тоя въпрос, а хората все пак е трябвало да бъдат освободени.

“Ако иска някой да обжалва, да обжалва, а какво ще реши съдът, никой не знае”, допълни шефът на съдилището, което решава такъв тип казуси. Министърът на правосъдието Миглена Тачева заяви, че, според нея, проблеми няма, тъй като процедурата по конституиране на членове на изборни длъжности е по-различна от обикновеното стъпване в трудово-правни отношения.

Още малко съмнения

Освен политическите интереси, които, както обикновено, прозряха зад издигането на членове на ВСС от парламентарната квота и законосъобразността на неговото конституиране, бившият шеф на фирменото отделение на Софийския градски съд (СГС) и вече член на съвета Костадинка Наумова трябваше да отговаря за своята работа.

В сряда главният прокурор Борис Велчев съобщи, че срещу нея е имало проверка по съмнения за извършени престъпления, но тя е била прекратена. Сигналът е подаден заради подозрения, че Наумова е написала грешни данни при вписването на радио “Вива”.

Наумова коментира, че няма нищо, от което да се срамува през дългата си 35-годишна кариера. Според нея изборът ѝ за член на ВСС е признание за добрата работа. Тя бе излъчена от парламента с настоятелното лобиране на НДСВ.  

Съмнения около новия ВСС изказа и зам.-шефът на ВКС Румен Ненков. Според него решението всички представители на Народното събрание в съвета да бъдат избрани ан блок е било “смущаващо”. “Създават се подозрения в обществото”, обясни той. Ненков обяви за основен проблем на магистратурата ниската образованост.

Правосъдният министър Миглена Тачева заяви, че не иска да коментира въпроса за политическите квоти, защото това не зависело от нея. В същото време обаче добави, че смята да инициира среща с председателите на парламентарни групи, на която да се вземе решение за начина на избор на членове на Инспектората на съдебната власт.

Церемонията

Веднага след като старият ВСС взе своите решения за освобождаване на действащите магистрати, които ще заемат техните места в административния орган, в залата на Върховния касационен съд се проведе церемонията по встъпването им в длъжност.

На централното място на кръглата зала седна министърът на правосъдието Миглена Тачева, а до нея бяха тримата ”големи” в съдебната система – председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и на Върховния административен съд (ВАС) и главният прокурор. Отляво седнаха отстъпващите мястото си членове на ВСС, а отдясно новите попълнения.

Константин Пенчев пожела на новите си колеги ползотворна работа и пълен мандат. В този дух се изказа и обвинител номер едно Борис Велчев.

След подписването на актовете за встъпване в длъжност, цветът на магистратурата се оттегли на кратък коктейл като кетърингът предлагаше отбрани ястия от западноевропейската и източната кухня.

Какво ще се върши

Пред новия ВСС предстои дългата и тежка задача първо да се изберат хора за редица ръководни постове в съдебната система. Най-важният избор ще бъде през ноември, когато изтича мандатът на сегашния председател на ВКС Иван Григоров. Заявка за поста в сряда направи неговият заместник Румен Ненков, който обяви, че ако конкурсът бъде честен и той бъде номиниран от своите колеги, ще приеме да се кандидатира.

За мястото се спряга неформално и председателят на Софийския градски съд Светлин Михайлов. По същото време трябва да бъде избран и нов шеф на Националната следствена служба.

Освен това при набирането на хора за новия състав на съвета останаха вакантни редица ключови места в система. Това са шефските места в Софийския районен съд, Софийския военно апелативен съд, Варненския военно окръжен съд, мястото на оперативен ръководител на Върховната административна прокуратура, Окръжната прокуратура – Перник и др...

Правосъдният министър Миглена Тачева заяви, че смята да инициира дебата за мястото на прокуратурата и следствието в съдебната система, както и за парламентарната квота във ВСС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?