Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Съмнения и около Петков, и около изваждането на скандала с Галеви от нафталина

0 коментара

Когато намалява хлябът, се увеличава зрелището. Така бившият депутат от ДСБ и член на вътрешната комисия в предишния парламент Атанас Атанасов коментира пред бТВ в четвъртък възобновената тема за срещата на Румен Петков с дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов.

Атанасов, който в правителството на ОДС оглавяваше контраразузнаването, обаче съвсем не защити червения депутат, а използва случая да призове за цялостна ревизия на престоя на Петков в МВР и ако се намерят порочни практики, да се уведоми прокуратурата.

Петков знаел нещо за Борисов, последният се чувствал застрашен

Лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева, която още като депутат от БСП и зам.-шеф на вътрешната комисия в предишния парламент бе сред основните опоненти на Петков, смята, че в момента има ответен удар срещу Румен Петков от страна на Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Според нея отношението към бившия вътрешен министър идва заради нещо, което е направил или казал и което е засегнало лидерите на ГЕРБ.

"За Бойко Борисов Румен Петков трябва да знае нещо, което се повтаря многократно. Бойко Борисов е злопаметен и зъл човек, който е бил особено безжалостен към хората, които знаят за него неща, които могат да го уличат в миналото му" каза Дончева.

"Румен Петков има достъп до същите кръгове. Ако някой може, да извади бившите мутренски кръгове, събиращи рекета по "Витошка" от ранната демокрация. Затова ги приравнявам – че си услужваха след 2003 година. И си услужваха много ефективно", добави Дончева, която е сред емблематичните критици на Румен Петков, а и на Борисов.

Тя допълни, че в този момент въпросът е защо, след като Петков многократно е работил във времето за Бойко Борисов, сега той и Цветанов му отговарят с такава "черна неблагодарност".

По думите ѝ обаче нещо е предизвикало реакцията у тях "да го поставят на мястото, което според тях е неговото, и което е доста унизително”.

Тя припомни, че доскоро Петков е бил "едва ли не постоянно присъствие в кабинета на Бойко Борисов". Според нея обаче сега Бойко Борисов се чувства застрашен от факта, че някой може да извади информация срещу него, която силно го уличава: "На него му трябва мястото във властта, за да се чувства защитен”.

По отношение на анулираната американска виза на Румен Петков, Атанас Атанасов заяви: "Този ход на посолството е изключително остър и се очаква от институциите да действат адекватно". Коментарът на Дончева беше: "Всяка държава има правото да дава и да отнема визи. Това не е лично отношение и не е това, което Борисов се опитва да го изкара".

Румен Петков издънил и "Лиана"

Ако се подходи професионално и се изяснят причините, поради които разработката "Лиана" пропадна - Румен Петков е вътре, продължи Атанасов.

"Лиана" е оперативно дело, което проследява съмненията за корупция в мрежа от съмнителни контакти на близки до управляващата ДПС лица с високопоставени служители в различни структури на изпълнителната власт и корупционни схеми по отпускането на евросредства и провеждането на обществени поръчки.

Според Атанасов обектите на разработката са били уведомени и опразнили трезорите на т.нар. "черна партийна каса" на ДПС, която всъщност бе един нает апартамент на ъгъла между ул. "Позитано" и централата на ДПС в столицата.

По станалата отново актуална тема за срещата на Румен Петков с братя Галеви на басейна "Спартак", Атанасов заяви, че вътрешният министър е политическа фигура, която не води оперативна работа и по този повод не може да води оперативна среща.

Срещата с Галеви на басейна "Спартак"

Според Атанасов срещата на Петков с Галеви няма нищо общо с работата на МВР. Така той донякъде подкрепи тезата на шефа на митниците Ваньо Танов, потвърдена от министър Цветан Цветанов, че Петков и Галеви са преразпределяли наркопараза. Атанасов каза, че не знае дали темата на разговор е била точно търговията с дрога, но подчерта, че не свързана с МВР.

По думите му срещата е била за уреждане на отношения между силови групировки.

"В Дупница тогава имаше хора, които се занимаваха с производство на синтетична дрога", подчерта Атанасов.

"Петков изпълняваше предизборните обещания на БСП към определени кръгове на бизнеса, на хората, занимаващи се с производството на алкохол, горива и други стоки, изтъкна още Атанасов и даде за пример "Инса оил" и "Пещерска гроздова." Атанасов припомни, че лично е представил на прокуратурата доклад за далавери на фирма за алкохол, укривала около 1.2 млрд. лева от злоупотреби с акциз.

Според Атанасов още през 2004 г. е било ясно кой ще поеме ръководството на МВР след изборите през 2005 г. "Разговарях с бизнесмен, който ми разказа следното нещо: 2004 г. при мен дойдоха с молба да подкрепя с дарение "бъдещия вътрешен министър Румен Петков".

Атанасов заяви още, че по време на тази среща с дупнишките бизнесмени не са използвани СРС. Същото нещо преди два дни каза и Татяна Дончева, която също бе член на вътрешната комисия в предишния парламент.

На Румен Петков доста работи не са му били ясни и затова той е подписал много неща като "селски кмет", допусна Атанас Атанасов.

Защо вече година и половина ГЕРБ не са проверили случая?

"За какво се е говорило са разбрали само участниците в срещата", коментира пред Нова телевизия Емануил Йорданов, бивш вътрешен министър в кабинета на ОДС.

По отношение на унищожените СРС-та от срещата, той отбеляза, че законът е категоричен – когато информацията няма никакво значение за разследването, което се извършва, материалите се унищожават по определен от закона ред. Не е чак толкова трудно да се извърши една проверка в МВР и да се види какво се е случило, добави той.

ГЕРБ са на власт вече година и половина, очевидно няма политическа воля да се разследва този случай, каза още Йорданов.

Минчо Спасов от НДСВ, който бе шеф на вътрешната комисия в предишното Народно събрание, припомни, че след изслушването през 2008 г. на бившия директор на ГДБОП Ваньо Танов за срещата на Петков с Галеви, се стигна до оставката на министъра.

"Странна" докладна за срещата замества СРС-тата

За да спести време и средства на сегашните депутати, които искат да правят нови комисии по случая, Минчо Спасов изчете в ефира на Нова телевизия писмото по повод на срещата, получено в комисията от бившия шеф на ДАНС Петко Сертов.

"В началото на месец декември 2006 г. е получена информация от няколко независими оперативни източника за възникнало сериозно напрежение между структури, свързани с т.нар. групировки. Информацията своевременно е била докладвана в устен порядък, а по-късно и в писмен вид, на тогавашният главен секретар на МВР г-н Илия Илиев. По случая при него са проведени няколко оперативни съвещания с представители на различни служби в министерството. С цел избягване дискредитирането на Република България в навечерието на членството ѝ в ЕС от 1 януари 2007 г. ръководството на министерството взема решение за спешна среща с представителите на горепосочените групировки за профилактирането им и недопускане на открити сблъсъци.

Въпросната среща е осъществена на 9 декември 2006 г. от министъра на вътрешните работи г-н Румен Петков в присъствието на служител от НСС, който е отразил с рапорт. А рапортът е докладван на министъра на вътрешните работи г-н Румен Петков (в писмото не е цитиран номер и дата на рапорта). Върху документа министър Румен Петков е поставил резолюция до главният секретар на МВР и директора на НСС гласящ: 1. Всички мерки за неутрализиране на групите. 2. Мерки за целенасочено разширяване на информацията. Да се обобщи наличната при г-н Валентин Петров."

Има две странни неща, коментира Минчо Спасов. Едното е, че въпросният служител на НСС докладва на министъра какво се е случило на една среща, на която е присъствал самият министър. Второто е липсата на дата и входящ номер на тази докладна, поради което се човек добива впечатление, че тя трябва да замести липсващите СРС-та, които трябва да дадат информация за истинските разговори.

Минчо Спасов разказа, че Румен Петков не е пожелал да разкаже повече подробности пред комисията и обяснил, че "събраните със СРС-та информации са били унищожени и не са били трансформирани във ВДС (веществени доказателствени средства), тъй като никой не е бил проявил интерес към тях".

"Но това е в директно противоречие с неговата заповед да се продължи активна работа по разработката и да се неутрализират групите", каза Спасов.

Самият Петков и в момента твърди, че не е разпореждал унищожаване на СРС-та.

Петков и Цветанов си приличат – държат се като оперативни работници

Емануил Йорданов коментира, че това, което сближава Румен Петков и Цветан Цветанов, е, че и двамата се държат като оперативни работници. "Пропускат факта, че министърът е политически ръководител на министерството и че основната професионална длъжност е длъжността на главният секретар. Така че те във времето, в което ръководят министерството, се опитват да изземат функциите на главния секретар и забравят това, което трябва да правят като министри. Не е работа на министъра да се среща с оперативно интересни лица, да ги профилактира и т.н.", каза Йорданов.

"Виждали ли сте министър от Франция или от Германия, например, да се изправи пред камерите и да каже - вчера задържахме Корнишона, днес задържаме Носорога? Такова нещо няма. На Запад хората говорят само за политика. За полицейски акции говорят полицаите", обърна внимание бившият министър.

Според него възкресяването на скандала за срещата на Петков с Галеви "може да се разглежда единствено в контекста на предстоящите избори".

"Има теория, според която, ако политиците успеят да отвратят избирателите до крайност от политиката, на изборите се явяват единствено твърдите ядра. Ако следват някакъв такъв начин на мислене, ГЕРБ могат да създават скандали до последно и накрая да разчитат на това, че политическите им опоненти притежават малки твърди ядра с поддръжници, а те все още смятат, че са на гребена на вълната и могат да разчитат на огромна подкрепа. Което може да им изиграе лоша шега. Това е въпрос на време да се разбере", коментира Емануил Йорданов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.