Съмнения около депутатка от ГЕРБ за източване на НЗОК

Съмнения около депутатка от ГЕРБ за източване на НЗОК

Депутатката от ГЕРБ Геновева Алексиева, за която миналата седмица стана ясно, че е оценявала собствената си дъщеря в конкурс за доценти, беше обвинена от свои колеги, че е лобирала лечението на очно заболяване да бъде включено в клинична пътека, от което тя се е облагодетелствала.

Офталмологът Православа Гугучкова обяви в понеделник пред в. “Труд“, че като депутат в сегашния парламент Алексиева наложила лечението на амблиопия (мързеливо око) при деца да влезе в една от клиничните пътеки. Според Гугучкова това заболяване навсякъде по света се лекува извънболнично. Диагнозата “мързеливо око” се поставя при деца с намалено зрение на едното око. При тях едното око е водещо при възприемането на образа, а другото “изостава”.

Интересът на Алексиева Гугучкова обяснява с това, че депутатката има своя частна клиника по очни болести при децата, работеща с НЗОК. “А дъщеря ѝ е назначена от нея също за шеф на детското очно отделение в очната клиника в Александровска болница“ коментира Гугучкова.

Мнението на Гугучкова се потвърждава и от други нейни колеги. Доскорошният национален консултант по офталмология и началник на клиниката по очни болести в болница “Царица Йоанна“ доц. Руска Христова заяви пред Mediapool, че действително добавянето на детската диагноза в клиничната пътека е направено с цел да обслужи Алексиева и дъщеря ѝ. “Аз дори не наричам “мързеливо око“ болест, а “състояние“. Не е редно детето да бъде прието в болница, за да се лекува, това се прави в домашни условия с определени упражнения“, посочи тя.

Христова заяви, че диагнозата е била включена в клиничната пътека от началото на тази година въпреки, че тя се е възпротивила. Офталмологът дори подозира, че защото е неудобна е била махната като национален консултант и заменена от Ива Петкова.

От Здравната каса съобщиха за Mediapool, че именно по предложение на Ива Петкова диагнозата е била включена към клиничната пътека за лечение на глаукома и съдови заболявания на очите. От НЗОК заявиха, че “Геновева Алексиева няма и не е имала взаимоотношения с НЗОК, защото пакетът дейности, заплащани от касата се определя от здравното министерство“.

Руска Христова обаче заяви, че въпросът с тази диагноза е бил обсъждан отново през юли в БЛС от десетима офталмолози, които са се обявили категорично против тя да влиза в клиничната пътека. “След това обаче е имало среща в НЗОК с д-р Ива Петкова и друг консултант на касата по офталмология, на която е присъствала и доц. Алексиева, която е стояла докато не се решат засягащите я въпроси“, каза Христова.

Тя посочи, че клиничната пътека не е високо платена – 300 -350 лева, но случаят е фрапиращ заради това, че сега се говори за източване на болниците. “Говори се за източване и точно хората, които искат да се борят с него, се оказват въвлечени“, коментира Христова и добави, че случващото се е “много неприятно“.

Семейната частна клиника на Алексиева се казва "Визус" и в нея като собственици според Търговския регистър фигурират дъщерята на депутатката Виолета Чернодринска и фирмата на съпруга ѝ "Сиал 271".

Възникналият спор за конфликт на интереси при Алексиева не е първият за ГЕРБ, а още по-малко за здравната комисия на парламента. Алексиева пое зам.-председателския пост, след като шефът на комисията Лъчезар Иванов се прости с всички ръководни длъжности покрай застъпничеството за свой приятел митничар, а заместникът му Пламен Цеков сдаде поста заради лобистката наркопоправка в Държавен вестник. Тогава комисията бе оглавена от Десислава Атанасова от ГЕРБ. Премиерът Бойко Борисов обаче обяви, че той и Цветан Цветанов са искали именно Алексиева да оглави здравната комисия, но останалите от групата на ГЕРБ са гласували за Атанасова.

Споделяне

Още по темата

Още от България