Съмнения около назначения на съдии от техните майки във ВСС

Висшият съдебен съвет назначи в сряда като младши съдии в Софийския градски съд (СГС) дъщерите на своите членове Мая Кипринска и Цветана Табанджова. Въпреки очевидния конфликт на интереси, двете представителки на "правителството на съдебната власт" дори не си направиха труда да излязат от залата. Това остави съмнения, че може да са участвали във вота.

Техните дъщери Слава Гьошева и Неда Табанджова получиха правото да бъдат предложени за местата в СГС след участие в конкурс и класиране според постигнатите резултати. След заседанието друг член на съвета, Цони Цонев (бивш шеф на административна прокуратура), обясни пред медиите, че Кипринска Табанджова не са участвали в гласуването.

Запитан откъде някой може да е сигурен в това, той обясни, че няма как някой да не забележи подобно нещо. Въпреки това Кипринска участва във вота за дъщеря си. "Това беше техническа грешка. След това имаше прегласуване", каза Цонев. За другия си колега, Табанджова, той бе сигурен, че не е гласувала.

Подобни спорни практики не са новост за ВСС, при чийто предишен състав имаше и по-сериозни прецеденти. През 2005 г. синът на члена на тогавашния член на ВСС Александър Воденичаров – Асен Воденичаров бе назначен за съдия в Софийския градски съд. Магистрати от съдилището се възмутиха, че толкова високо повишение идва само след една година стаж в районния съд, докато други трябва да чакат с години. Дори по време на това съмнително гласуване Воденичаров не само излезе от залата, но и отиде на друг етаж в сградата на ВСС. Казусът стигна до Брюксел и създаде сериозен скандал.

В сряда председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев също бе изправен пред подобна ситуация, тъй като сред кандидатите за място на младши съдия бе дъщеря му Мирена. По време на гласуването той излезе от залата. Дъщерята не бе приета, защото бе класирана на 27-мо място в конкурса и всички свободни места вече бяха заети от други кандидати.

"Изискване в закона е членовете на ВСС да не гласуват, а не да излязат от залата", обясни пред журналистите Цони Цонев, който се зарече да свидетелства дори и пред съда в полза на своите колеги от ВСС.

“При повторното гласуване Кипринска не гласува, тъй като от броя на членовете в съвета, един глас беше по-малко и най-вероятно е бил нейният”, разказа той пред медиите. После добави, че всеки би видял, ако тя си била протегнала ръката към пулта.

В протоколите от заседанието на ВСС обаче единствено се отбелязва кой точно присъства в залата и колко са гласувалите. Документите от проведения таен вот няма как да удостоверят друго.

По време на същото заседание ВСС реши да уволни дисциплинарно като съдия бившата шефка на Варненския административен съд Анелия Цветкова. Тя бе заловена при акция на ДАНС и прокуратурата миналата година, докато получава 10 000 лева в белязани банкноти. По-късно при обиск в дома и бяха открити още 150 000 лева в брой.

На този етап тя не е осъдена за получаване на откуп, каквито са обвиненията на прокуратурата. От ВСС обаче обясниха, че дисциплинарното уволнение е за уронване на престижа на съдебната власт и няма нищо общо със съдебното производство.

Споделяне

Още от България