Съмнения около обвиненията срещу "групата" на Таки

С мотива, че ще въздействат на анонимните свидетели, ако не са в ареста, Софийският градски съд (СГС) отказа да освободи хората от "групата" на Таки. След почти двучасово заседание в четвъртък стана ясно, че по делото няма наркотици и фалшиви долари, както твърдяха прокуратурата и МВР. Експертизите на намерените вещества, които са иззети при арестите, показали, че те не са наркотични.

След края на заседанието прокурорът, който много бързаше, заяви само, че съдът е уважил искането на обвинението, тъй като имало обосновано предположение за авторство на деянието.

Рано сутринна в понеделник МВР задържа единадесет души в София и Кюстендил и обяви, че са част от организираната престъпна група на Христофорос Аманатидис – Таки. От полицията се похвалиха, че при арестите и обиските, включително и на фен- клуб на Левски, са открити кокаин, марихуана и фалшиви долари. "Сините" фенове обаче показаха пред журналисти иззетите от техния клуб прахчета, които били медикаменти за черен дроб на билкова основа. Те дори посочиха откъде човек може да си ги закупи.

След като МВР обяви, че разбило групата, от прокуратурата обявиха, че освен с разпространение на наркотици, групата се занимавала с нанасяне на средни и тежки телесни повреди – рязане на уши и чупене на крайници.

"Обвиненията не са балон и смятаме, че обвиненията ще издържат", добавиха от прокуратурата. Оттам обявиха, че разполагат с гласни и писмени доказателства на защитени и анонимни свидетели.

Едно денонощие часа след арестите обаче се оказа, че петима от задържаните са освободени поради липса на доказателства. Обвинения бяха повдигнати на Свилен Николов, Цветан Миленов – Църи, Владимир Иванов, Васил Христов, Асен Китанов и Васил Бекиров. Как обаче тези хора ще окажат въздействие върху анонимните и защитени свидетели не стана ясно.

Обжалването на мярката за неотклонение съдът насрочи за 11 юни, а полицията продължава да издирва Христофорос Амантанидис, който от половин година е в неизвестност.

Споделяне

Още по темата

Още от България