Съмнения около второто разрешително за електронен скрап

Съмнения около второто разрешително за електронен скрап

Фирма за строителство на електрически инсталации получи разрешително за дейност по оползотворяване на излязло от употреба електронно и електрическо оборудване. От Министерството на околната среда и водите съобщиха в четвъртък, че фирмата "Елтехресурс" е получила второто разрешително за събирането и рециклирането на електронен скрап, а проверка на Mediapool в информационно-правните регистри разкри дейността, с която е регистрирано дружеството.

Съобщението за разрешителното идва почти месец и половина след датата на издаването му – 1 ноември 2007 г. Противно на очакванията такъв документ да получи някоя от четирите организации, регистрирани със специфичната дейност и внесли заявления в екоминистерството преди повече от година,  лиценз получава фирма, създадена на 30 май 2007 г.

Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров дълго време мотаеше кандидатстващите за такова разрешително “Екоел”,”Елресурс”, “Репак” и “Евроекотел”, като им връщаше документите, докато пред това време първата фирма с лиценз - “Екобултех”, успя да натрупа пазарен дял над 35 на сто в оползотворяването от отпадъците от електроуреди. За фирмата се твърди, че е близка до ДПС, чийто представител е и екоминистърът Джевдет Чакъров.  

Въпреки че тази пролет Чакъров обеща "до две седмици" да има конкуренция в оползотворяването на електронния скрап, едва сега дава разрешително. И то на съвсем нова фирма за строителство на електрически инсталации, а не на някой от четиримата кандидати, в който членуват предприятия и дистрибутори, пряко засегнати от изискванията за преработка на излезлите от употреба електрически уреди.

В същото време все още не е ясно кои са членовете на новата организация, представлявана от изпълнителния директор Иван Кобаков, който е собственик на фирма за таксиметров превоз, носеща неговото име.

Самата " Елтехресурс" е собственост четири фирми. Дружеството за търговия с разнообразни стоки "Сплавкомерс" държи 50 на сто дял и е собственост на "Макметал", която пък е другият по-голям акционер с 40 на сто от новата организация. Подробност около "Макметал" е, че според Дакси фирмата прекратила дейност на 27 ноември 2007 г., което означава, че би трябвало да излезе от дейността на"Сплавкомерс", където има 90 на сто от акциите и съответно е под въпрос дружеството с новото екоразрешително.

Останалите 10 на сто от " Елтехресурс" се делят по равно между фирмите КМТ-2 и АГТ, и двете на един и същи собственик – Ангел Грудев, сочи справката. При това АГТ се занимава с търговия със скрап и отпадъци и според останалите организации за оползотворяване на отпадъци за опаковки, извършването на сходна дейност е конфликт на интереси.

Споделяне

Още от България