Съмнения за безстопанственост с бившия триумвират в пътния фонд

Съмнения за безстопанственост с бившия триумвират в пътния фонд

Депутатите от парламентарната комисия по корупция ще изпратят в прокуратурата материали, които може би уличават членовете на Управителния съвет на Фонд "Републиканска инфраструктура" (ФРПИ) в безстопанственост. Това съобщиха от комисията във вторник, когато финансовият министър Пламен Орешарски отговаря на въпроси, свързани с контрола и управлението във фонда в периода от 2006 г. до 2008 г.

Става въпрос за протоколи от срещите на тогавашния ръководния орган, в който влизат министрите на финансите Пламен Орешарски, на регионалното развитие Асен Гагаузов, на транспорта Петър Мутафчиев, зам.-министърът на транспорта Весела Господинова и изпълнителният директор Веселин Георгиев. Въз основа на протоколите – как се е изказвал и гласувал всеки един от членовете на УС, прокуратурата ще може да разследва всеки един от петимата ръководители, тъй като колективна отговорност не може да се търси. Всеки един от министрите може да бъде подведен под отговорност по чл. 219 на Наказателния кодекс за безстопанственост.

Според промените в Закона за пътищата от 2006 г., който регламентира създаването, управлението и дейността на фонда, управата му трябва да се среща всеки месец или 12 пъти в годината. Според протоколите, през 2007 г. УС на фонда се е срещнал 5 пъти. Обяснението на Орешарски беше, че в други години са се срещали по два пъти на месец, а и се оказало много трудно да събереш тримата министри на едно място всеки месец по веднъж.

От корупционната комисия казаха също, че липсва правилник за дейността на УС, проектобюджети, както и решения за разпределяне на финансови средства по различните проекти с няколко изключения. Всички тези пропуски са създали предпоставки да се печелят проекти в нарушения на Закона за обществените поръчки, да се оскъпяват строителни и ремонтни дейности, да се раздават поръчки на фирми, замесени в конфликт на интереси.

Според депутата от ДСБ Атанас Атанасов през 2005 г. фирма "Инфрастрой" е получила поръчки за 208 млн. лева. Петдесет и един процента от фирмата са собственост на Васил Божков, а останалата част е поделена между Пламен Галев и Ангел Христов, по известни като братя Галеви.

"Те че не са строили, не са. Били са им нужни отчетни документи, за да перат пари", каза Атанасов и попита финансовия министър Пламен Орешарски знае ли какви компании са печелили поръчките на фонда.

Никога не съм се интересувал от акционерите във фирмите, ако го бяхме правили, щяхме по-рано да забележим конфликта на интереси при случая с "Биндер", отговори Орешарски. Той съобщи, че при 50% от обществените поръчки в страната са открити някакви нарушения, но според него те са "несъществени". Държавната финансова инспекция е издала 71 акта за административни нарушения в пътния фонд, каза Орешарски. Бившият пътен шеф Веселин Георгиев е бил глобяван три пъти.

Орешарски оправда редките сбирки на управителния съвет на пътния фонд с отпускарските и празничните месеци, както и с факта, че трудно се събирали трима министри заедно. Отхвърлянето на бюджета за пътища от УС Орешарски нарече "редакционна грешка на протоколчика".

До края на тази седмица прокуратурата ще се произнесе по разследването срещу Веселин Георгиев, стана ясно още на заседание на корупционната комися.

Срещу Георгиев има образувано досъдебно производство по обвинение, че докато е заемал поста, строителната фирма "Биндер", управлявана от брат му, е спечелила поръчки на фонда за 120 млн. евро. Най-късно в петък прокуратурата официално ще съобщи ще повдигне ли обвинение срещу Георгиев, по известен като Батко, или ще прекрати производството. Заради случая с Батко и братовата фирма, както и заради хванати с подкуп служители на фонда, от Брюксел замразиха всички европейски пари за пътища. В момента тече делото срещу двамата бивши подчинени на Георгиев – Любомир Лилов и Иван Владимиров, като първият направи пълни самопризнания.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?