Съмнения за избора на фирмата за предпроектното проучване за газовия хъб

Съмнения за избора на фирмата за предпроектното проучване за газовия хъб

"Изборът на консултант по Газовия Хъб Балкан от Булгартрансгаз печели приза за последна скандална обществена поръчка на 2017 година. Скандал дори е слаба дума. Инженерингът приложен от ръководството на компанията за намиране на подходящия кандидат е без прецедент", написа във Фейсбук енергийният експерт и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев.

Коментарът му е по повод избрания от държавния газов оператор "Булгартрангаз" изпълнител на обществената поръчка за предпроектното проучване за смисъла, цената, източниците на захранване и на финансиране на планирания от правителството на ГЕРБ газоразпределителен център край Варна.

Преди ден стана ясно, че от девет кандидати, четирима са отстранени от процедурата заради документални нередности, а от петимата останали участника класирана на първо място е българо-швейцарската фирма ДЗЗД "АФ-ЕМГ Консулт", създадена специално за целта дни преди крайния срок за подаване на офертите. Тя е собственост на българската консултантска фирма "ЕМГ Консулт" ЕООД, която е на Михаил Генов, и швейцарската "АФ Консулт" ООД, представлявана у нас от Никола Битрак. Предложената от нея цена 2 327 437.70 лв. е третата по-размер, но срокът за изпълнението ѝ е най-краткият, която се оказва с по-голяма тежест, независимо, че според обявената от "Булгартрансгаз" методология за оценка стойността има 60% тежест, срокът – 20 на сто, и техническото изпълнение – 20%.

"Изборът за печеливш пада върху третия класиран по ключовия критерий - "цена" - кандидат. Комбинация от тотално неизвестна в бранша българска компания /опит извън сектора/ и швейцарска консултингова компания която "блести" с тотално неприложим към предполагаемата работа опит. Все пак Газовия Хъб Балкан е проект за система за управление и развитие на инфраструктура - преносна, за съхранение на природен газ и търговия. Всичко е оншор. Грам или метър няма под вода", пише Василев, имайки предвид това, че швейцарската фирма представя опита си в предпроектно проучване за 100-километров дълбоководен газопровод в Нигерия.

"Забележете, няма методология за оценка на техническите параметри, там където въпросната фирма, която е дала близо 250 хиляди евро повече /т.е. 25% по скъпа оферта/ при тежест на ценовия критерии - който е измерим от 60%, е трябвало да спечели с "много". Другите 40% са условно технически критерии. Но няма методология. Има таванно-подов метод за преценка предложения от хора, които нямат личен опит в развитие и управление на хъб. Дори не са си наели консултант, защото тогава няма как да "управляват" ръчно търга".

От "Булгартрансгаз" заявиха пред Mediapool, че методологията за оценяване на офертите на кандидатите в поръчката е публикувана в документацията и ако липсва такава, няма как процедурата да бъде одобрена от Агенцията за обществени поръчки. Дружеството признава, че избраната компания има далеч по-малък опит от част от останалите кандидати в този тип услуги, но допълва, че техните оферти не са били изрядни или не са доказали документално, че отговарят на всички условия за участие в процедурата.

Газовият оператор допълни, че от ключово значение за избора на изпълнител е срокът, тъй като консултантът трябва да представи междинен доклад на проучванията си до май, когато по време на българското европредседателство се планира втора инвеститорска среща за газовия хъб. Окончателният анализ пък трябва да е готов до юни, за да може да се отчете пред ЕК свършеното на предпроектното проучване, за което Брюксел отпусна 900 хил. евро, което е половината от прогнозната стойност от 1.8 млн. евро без ДДС.

Ако изпълнителят не представи исканите от него анализи в договорените срокове, ще търпи санкция от 0.5 на сто от стойността на поръчката за всеки ден забава, предвижда проектодоговорът, който също е публикуван на сайта на "Булгартрансгаз" като част от документацията по поръчката.

Държавното дружество отрича поръчката да е нагласена, но според Илиян Василев процедурата и изборът на изпълнител на предпроектното проучване за хъба са дискредитирани.

"За да могат "неизвестни" като съвкупен опит и експертиза компании да спечелят в техническата част спрямо световно утвърдени имена - не говоря в полза ни нито една конкретна фирма - които на всичко отгоре са дали и по-ниска цена, трябва вероятно да става дума за т.нар. материална разлика. Едните са играли на футбол във футболно първенство, а другите на народна топка. Е как си мислят, че този "търг" ще отекне като "прозрачност", "като справедливост", като "професионализъм" в Европейската комисия, чийто пари се харчат. Точно никак", пише енергийният експерт, който беше привлечен като специалист в едно от обедниненията, кандидатствали за поръчката.

"Днес е третият, утре е петият, в други ден е последният - важното е да е правилният, нашият участник.

Честито Рождество Христово!

Ако по последните дни на 2017 година се познава 2018 година ни чакат трус след трус по време на Европредседателството.

За една борба с корупция става реч", завършва поста си Василев.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?