Съмнения за кадрова намеса на Караянчева в агенцията по рибарство

Снимка: БГНЕС

Шефът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Галин Николов първо уволнява главния секретар на агенцията Сергей Костадинов, а после оттегля жалбата си срещу решението на съда, с което той е върнат на работа. Това се случва в последния момент, в който ИАРА може да защити уволнението на Костадинов пред Върховния административен съд (ВАС).

Странното поведение на Николов по казуса се дължи на намеса на председателя на Народното събрание (НС) Цвета Караянчева, твърдят пред Mediapool двама независими един от друг източници от Министерството на земеделието и храните (МЗХ), пожелали анонимност.

Според неофициалната информация Караянчева се е застъпила пред един от зам.-министрите за това Костадинов да бъде възстановен на работа. Вследствие на намесата ѝ върху изпълнителния директор на ИАРА Галин Николов е упражнен натиск да не се обжалва решението, с което съдът отменя на първа инстанция уволнението на главния секретар на агенцията.

Самата Караянчева отрече пред Mediapool да е провеждала подобен разговор с някого от заместниците на земеделския министър Румен Порожанов, а Галин Николов предпочете да не коментира нищо.

Така или иначе, в крайна сметка шефът на ИАРА действително оттегля в последния възможен момент жалбата на агенцията срещу решението на Бургаския административен съд за възстановяване на Сергей Костадинов. Въпреки че в нея са посочени същите мотиви, с които през март Николов издава заповед за уволнението му.

Двама служители на МЗХ разказаха пред Mediapool, че намесата на Караянчева по случая не е изненадваща, тъй като Костадинов от години бил в близки отношения със съпруга ѝ Илия Караянчев, с когото са бивши колеги. За това обстоятелство неведнъж се е хвалил самият Костадинов, който е и член на ГЕРБ.

Караянчева знае кой е Костадинов, но не е лобирала за него

"Чувала съм за Сергей Костадинов. Никога не съм разговаряла със заместник-министър да не се обжалва уволнението му", отговори Цвета Караянчева на въпрос дали познава Костадинов и дали е лобирала за него пред заместник на земеделския министър.

Запитана какво е чувала за Костадинов, тя каза, че по нейни спомени той е бил главен секретар на ИАРА по времето на Мирослав Найденов (земеделски министър в първия кабинет на ГЕРБ-бел.ред.).

"Мисля даже, че и на второто правителство беше главен секретар на ИАРА. Лично не го познавам, може би в кулоарите да сме се срещали. Съпругът ми категорично не е бил колега с този човек", допълни шефката на НС.

Галин Николов нито потвърждава, нито отрича за натиск отгоре

"Не желая да коментирам", заяви на свой ред изпълнителният директор на ИАРА Галин Николов в отговор на въпрос от Mediapool каква е причината първо да уволни Костадинов, а след това да оттегли жалбата на агенцията срещу възстановяването му на работа от съда.

"Предпочитам да не коментирам този въпрос", добави Николов, запитан дали до оттеглянето на жалбата се стигнало след упражнен натиск от парламента върху ръководството на МЗХ.

Галин Николов уволнява Сергей Костадинов на 13 март т.г. Основните му мотиви са, че главният секретар не отговаря на условията за заемане на тази длъжност – няма нито необходимия професионален стаж, нито отговаря на образователния ценз. Заповедта за освобождаването му съвпада с мандата на служебния кабинет на Огнян Герджиков.

Шефът на ИАРА не поддържа мотивите, с които е уволнил главния секретар

След това Костадинов обжалва пред Бургаския административен съд, който на 24 ноември отменя заповедта на шефа на ИАРА за уволнението. На 13 декември агенцията обжалва възстановяването му на работа, внасяйки в Бургаския административен съд жалба до Върховния административен съд по казуса. Мотивите по нея са същите, с които Костадинов е уволнен.

"Като обсъжда понятието "ръководно ниво в администрацията", съдът неправилно приема, че трудовият стаж на жалбоподателя (Сергей Костадинов – бел.ред.) като "командир на взвод", "командир на гранична застава", "началник граничен подучастък" и като "зам.-началник на граничен участък", се включва в понятието "професионален опит", съгласно т.6 от Класификатора на длъжностите в администрацията, приет с ПМС 129/2012 г. Включвайки този стаж в минималния, изискуем от класификатора, съдът незаконосъобразно обосновава наличието на 7 години професионален опит на Сергей Костадинов, за да достигне до извода, че след като този стаж е налице при прекратяване на служебното му правоотношение, не е налице хипотезата на чл.107, ал.1, т.7 ЗДСл", се казва в жалбата на ИАРА, подадена от името на изпълнителния ѝ директор.

"Освен недостиг на професионален опит, жалбоподателят не притежава нужната квалификация за заемане на длъжността "главен секретар" на ИАРА. Това е така, с оглед на длъжностната характеристика за длъжността "главен секретар", утвърдена на 04.11.2013 г., подписана от Сергей Костадинов, съгласно която лицето, заемащо длъжността, следва да притежава висше образование, магистърска степен, в областите "право", "икономика", социални и хуманитарни науки. Видно от диплом за завършено висше образование, Сергей Костадинов е завършил ВВОВУ "Васил Левски" – гр. Велико Търново, специалност "гранични войски" и квалификация "офицер от гранични войски – военен инженер по експлоатация АТТ" и гражданска специалност "машинен инженер по двигатели с вътрешно горене", допълват от ИАРА на 13 декември.

Само ден по-късно, на 14 декември, Галин Николов праща в Бургаския административен съд нова молба, с която оттегля жалбата на агенцията срещу възстановяването на Сергей Костадинов на работа.

Любопитен факт е, че през цялото време от 13 март до 24 ноември, в което главният секретар на ИАРА се води уволнен от агенцията и обжалва пред съда, той продължава да ползва ведомствено жилище в Бургас, където е централата на агенцията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?