Съмнения за конфликт на интереси с избора на Мая Христова за шеф на БЕХ

Съмнения за конфликт на интереси с избора на Мая Христова за шеф на БЕХ

Има съмнения, че освободената от длъжността зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма Мая Христова, която бе “изпратена“ от началника си Трайчо Трайков да оглави мегаструктурата “Български енергиен холдинг“ (БЕХ), се намира в конфликт на интереси. Това сочи проверка на Mediapool въз основа на Закона за предотвратяване на конфликта на интерес, приет в края на 2008 г.

Христова бе освободена със заповед на премиера Бойко Борисов на 3 юни тази година. Смяната бе официално мотивирана с “необходимост от по-ефективна работа в ресор “Енергетика”, както по отношение на концептуалните стратегически задачи като енергийната стратегия на страната и политиката в сектора на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ)“. Друг аргумент отново е по-ефективната работа на енергийните дружества под шапката на БЕХ.

Часове по-късно Трайков обясни, че Христова ще продължи да работи за енергийния холдинг, където ще се занимава с преструктурирането му.

Намеренията на Борисов и Трайков са БЕХ да бъде закрит като “паразитна структура“. Това трябва да стане до края на юни.

Друг е и въпросът защо след като, според прессъобщението на Министерския съвет, освобождаването на Христова цели и по-ефективна работа на дружествата от БЕХ, за които тя отговаряше като ресорен зам.-министър, в крайна сметка тя ще оглави холдинга, чийто паричен капитал плюс апортираните активи на дъщерните фирми НЕК, АЕЦ “Козлодуй“, “Булгаргаз“, Мини “Марица Изток“ и ТЕЦ “Марица Изток 2“, надхвърля 1 млрд. лв., според одита на БЕХ за 2009 г.,

Като заместник-министър Христова бе председател на съвета на директорите на БЕХ, но на заседание на управителния орган на 10 юни е взето решение тя да заеме мястото на Добрин Стефкин, който замени уволнения при обявяването на закриването на холдинга шеф Галина Тошева. Стефкин вече ще е зам.-председател на Съвета на директорите на мястото на другия зам.-министър на икономиката в борда – Евгени Ангелов, който пък заема предишния пост на Христова.

На пръв поглед простата вътрешна врътка на постовете обаче е в противоречие с чл. 21, ал 1 от Закона за предотвратяване на конфликта на интереси. Той забранява на лицата, заемали публична длъжност, една година след освобождаването им от поста да сключват трудови или други договори за ръководството на търговски дружества, в които преди това по силата на служебните си задължения са изпълнявали “действия по разпореждане, регулиране или контрол“. Изключение се допуска за президента, вицето му, омбудсмана и заместника му,депутатите, съдиите от КС, прокурори и някои членове на Висшия съдебен съвет.

На 11 юни е внесено заявлението в Агенцията по вписванията заедно с декларация на Христова, че няма пречки за избора ѝ като шеф на БЕХ. Липсва декларация за конфликт на интереси, при наличието на какъвто документ вече министърът преценява за назначението в конкретния случай.

От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма обясниха пред Mediapool, че юристите на ведомството би трябвало да са проверили обстоятелствата около назначението на Христова и да няма проблеми с избора ѝ за шеф на БЕХ.

Самата Христова също коментира пред Mediapool, че не вижда конфликт на интереси, тъй като според нея ограничението важи, ако после с частна фирма тръгне да прави бизнес с БЕХ. Тя обаче призна, че не се е запознавала детайлно със Закона за предотвратяването на конфликта на интереси, тъй като “не се самопредлагам и самоназначавам и юристите на министерството и на БЕХ би трябвало да са проверили нещата и те да са чисти“.

Христова направи аналогия с предишния директор на холдинга Галина Тошева, която преди да бъде избрана със спорен конкурс начело на БЕХ също бе зам.-министър на икономиката. Назначението на Тошева обаче стана през януари 2009 г., а въпросният чл. 21 от закона е допълнен в текста на 31 март 2009 г.

Христова не вижда нищо странно в това, че е освободена от длъжност с мотив “по-ефективна работа с държавните енергийни дружества“, а по-късно е назначена за техен шеф. Според нея на ресорния зам-министър, отговорен за енергийната политика и регулация, идва в повече да отговаря и за корпоративното управление на държавната енергетика и затова е правилно решението на министър Трайков двете неща да се разделят и тя да поеме БЕХ.

Според неофициални информации двамата с Трайков са имали конфликти по енергийните политики и стратегията, която още не е готова, както и за преструктурирането на държавната енергетика след обявеното закриване на БЕХ.

“Няма конфликти, няма драми, няма разнобой, трябва да се съгласуват позиции с министъра и да се намери най-оптималния вариант за бъдещето на държавната енергетика“, коментира Христова пред Mediapool. Тя допълни, че се обсъждат два варианта за преструктурирането на холдинга, единият от които ще е преобразуване на база на съществуващата компания.

По същия принцип бе създаден и самият БЕХ, който стана приемник на активите на “Булгаргаз холдинг“, включвайки към тях АЕЦ “Козлодуй“, НЕК и държавните мини и ТЕЦ в комплекса “Марица Изток“.

До средата на юли ще се изяснят позициите за бъдещата структура на държавната енергетика, каза още Христова.

Структурата трябва да е съобразена и с третия пакет мерки на Европейската комисия за разделяне на собствеността на газовите и електрическите мрежи, тъй като до март 2011 г. България трябва да представи в Брюксел избрания модел от трите варианта на европейското решение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?