Съмнения за ново замърсяване на Марица – този път с нефтопродукти

Снимка: БГНЕС

Нефтопродукти са били изпуснати в р. Марица във вторник вечерта, съобщи БНР. Замърсяването е установено от екомнистерството. Източникът му е предприятието "Каучук" АД край Пазарджик. В един от цеховете му се е спукала тръба на хидравлична преса. Работата веднага е спряна, но отпадъчни води с нефтопродукти са били изпуснати в реката. Екипи на пловдивската пожарна са поставили заграждения, за да спрат разпространяването на разлива.

"Ако се наложи екипите ще работят денонощно, но ще бъдат предприети всички необходими мерки, за да не се допусне разпространение на замърсяването по Марица. В непрекъсната връзка сме с Басейнова дирекция и Гражданска защита, всички действия се координират", заяви във вторник областният управител на Пловдив Дани Казназирева.

Взетите проби от реките Марица и Пишманка показват филм от нефтопродукти и полициклични ароматни въглеводороди. Замърсяването ев намерено край мостовете при с. Огняново и гр. Стамболийски.

В сряда сутринта от пловдивската пожарна заявиха, че не е установено замърсяване в района на града.

"Бяхме подготвени със заграждения да спрем разпространението на замърсяването по-надолу по река Марица. Взимаме проби, но те са отрицателни. Вероятно ще го вдигнем заграждението, защото Марица започва да вдига ниво", каза командирът на аварийното звено Димитър Бришимов.

При аварията в завод "Каучук" са били изпуснати 650 литра хидравлично масло. Според Бришимов водните проби са отрицателните, което значи, че замърсяването е или минимално, или е било абсорбирано от почват и речните наноси.

Това е поредното замърсяване на Марица в рамките на седмици. В края на януари в реката бяха открити стотици мъртви риби. Прокуратурата започна разследване. Според държавното обвинение мръсните води са дошли от предприятието за преработка на пластмаса "Екоинвест". Преди десетина дни на управителя му Орлин Тасев бяха повдигнати обвинения.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?