Съмнения за обвързаности на бъдещия здравен министър

Съмнения за обвързаности на бъдещия здравен министър

Представители на левицата и десницата изразиха във вторник съмнения за определени обвързаности на бъдещия здравен министър Анна-Мария Борисова, ден преди гласуването на кандидатурата ѝ от парламента.

Депутатът от СДС и зам.-председател на здравната комисия Ваньо Шарков открито изрази съмнения за обвързаност на Борисова с фармацевтични компании, а лидерът на БСП Сергей Станишев беше по-потаен: ″Премиерът казал, че кандидатурата на Борисова става поради липса на други обвързаности. Надявам се добре да е проверил всичко″, каза бившият министър-председател.

Сутринта Бойко Борисов заяви, че прави кадровия си избор на базата на проверки на службите. Станишев не пожела да даде повече подробности за какви евентуални обвързаности на кандидата за здравен министър става въпрос, но препоръча на премиера да "провери по-добре".

По-късно през деня на въпрос дали е проверил достатъчно добре бъдещия здравен министър Анна-Мария Борисов, премиерът отговори само: “Най-малко това може да ме питате”.

Борисова, която ще смени председателското място в Българското дружество по ендокринология с министерския стол, действително е заставала през годините с името си зад лекарствата на определени фармацевтични компании.

През 2006 година например Борисова участва в представянето на препарата срещу остеопороза "Бонвива" на фармацевтичната компания “Рош“. Заради договори със същата фирма за препарата “Тамифлу“ на Божидар Нанев бяха повдигнати обвинения, а той бе принуден да подаде оставка. Освен това "Рош" е спонсорирала общи инициативи с организацията, оглавявана от Борисова. В специалността на Борисова – ендокринологията - попада още едно социално значимо заболяване – диабетът, по линия на което пътищата ѝ се пресичат с датската компания “Ново Нордиск“. Нейните инсулини са едни от най-масово използваните у нас и се поемат от Здравната каса.

През 2004 година Борисова се включи в инициативата на Световната диабетна фондация и “Ново Нордиск“, изразяваща се в 30 минутно ходене. През 2007 година пък Борисова е била член на журито на конкурс на компанията за журналистически материали по темата за диабета.

Спонсори на Деветия национален конгрес по ендокринология, заради участието в който кандидатурата на Борисова не беше гласувана миналата сряда, също са фармацевтични компании като “Рош“, “Ново Нордиск“, “Санофи Авентис“, “Байер“, “Софарма“, “Актавис“, “Глаксо Смит Клайн“ и др. Борисова пък бе председател на организационния съвет на конгреса и модератор на много от панелите с подчертано рекламна насоченост.

СДС дава авансова и условна подкрепа за новия здравен министър

От СДС смятат, че като се знаят връзките на Борисова с определени компании, трябва оттук нататък да се следи за евентуални злоупотреби и толериране на едни фирми за сметка на други.

Сините обявиха във вторник, че ще подкрепят в аванс кандидатурата на Анна-Мария Борисова за министър на здравеопазването, но този аванс трябва да бъде върнат не на политиците, а на лекарите и пациентите. В ПГ на Синята коалиция (СДС и ДСБ) имаха резерви към кандидатурата на Борисова и миналата седмица разговаряха с нея.

Във вторник лидерът на СДС Мартин Димитров коментира, че ще подкрепят Борисова, за да се проведе реформа в здравната система и заради поетата от премиера Бойко Борисов лична отговорност за тази номинация. “Надяваме се Борисова да успее, защото в противен случай провалът ѝ ще бъде негатив за министър-председателя“, добави той.

Депутатът от СДС д-р Ваньо Шарков каза, че ще оттеглят подкрепата си в момента на първия опит за прикриване на далавери и злоупотреби на тройната коалиция в сектора, както и при първото изречено обвинение към лекари и пациенти, че са виновни за кризата в здравеопазването.

Подкрепата ще бъде оттеглена и при: липса на нормално и в законовия срок разплащане към изпълнителите на медицинска помощ; при липса на прозрачна лекарствена политика; ако няма административна реформа в здравеопазването; ако корпоративните интереси бъдат поставени над обществените.

В отговор на журналистически въпрос Ваньо Шарков отхвърли информацията, че е договорено СДС да получи заместник-министерско място в здравеопазването. Мартин Димитров допълни, че ще посъветват и колегите си от ДСБ да не правят такива номинации без сключено споразумение за съвместно управление.

Във връзка с повдигнатите обвинения срещу директора на НЗОК Жени Начева, която във вторник съдът отстрани от длъжност, Ваньо Шарков коментира: “На нас ни ги водят в парламентарната група да ги одобряваме, след това ДАНС ги отстранява“.

“Това, че издигнатите от ГЕРБ министър на здравеопазването Божидар Нанев и шеф на НЗОК са с повдигнати обвинения показва, че подходът е сбъркан“, посочи Мартин Димитров по повод признанието на премиера Борисов, че при избора на кандидати за ръководни постове тръгва от проверките на службите.

“Вече започваме да изпитваме съмнения към кадровия потенциал на ГЕРБ, особено в сферата на здравеопазването“, допълни Шарков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?