Съмнения за птичи грип в България

Съмнения за птичи грип в България

Има съмнения за птичи грип в България, съобщи министърът на земеделието и  горите Нихат Кабил на специално свикана пресконференция в петък следобед. На 31 януари в индустриалната зона на Видин водите на Дунав са довлекли полумъртъв лебед, който веднага е бил засечен от наблюдателните екипи, сформирани със заповед на министър Кабил. Поведението на птицата, която почти веднага е умряла, е било симптоматично за вируса на птичия грип.

Пробите са били изпратени в референтната лаборатория на Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) в София, която е сертифицирана от ветеринарната служба на Европейската комисия САНКО. Обработката на пробите, която трае около три дни, е реагирала положително на вируса Н5, който е смъртоносен за птиците.

В понеделник или вторник проби от мъртвия лебед ще бъдат изпратени за по-прецизна експертиза в лабораторията Уембридж, във Великобритания. Резултатите ще излязат до седмица след това.

Това е първата проба от обработени 7500 изследвания на открити мъртви птици в България, която реагира положително на вируса Н5. В момента се обработват данните и от трупове на пернати, постъпили за изследвания в лабораторията на НВМС след 31 януари.

Първият случай на птичи грип в България е засечен три месеца след като болестта пламна в северната ни съседка Румъния и южната – Турция. Там бе потвърдено и наличието на смъртоносния за хората вирус H5N1, който взе жертви в Турция.

Няма никакви данни за повишена смъртност при птиците или за наличието на симптоми на вируса Н5 и в никакъв случай не може да става дума за наличие на птичи грип, още по-малко за огнище на заразата, категоричен бе Нихат Кабил. Няма място за паника, добави той.

Въпреки това министърът е наредил засилване на готовността на всички централни и областни служби на земеделското ведомство в случай на засилване на смъртността при птиците и евентуално възникване на огнище на заразата, която засяга само птиците. Вирусът H5N1 е този, който е опасен за хората.

Кабил апелира към гражданите да алармират веднага ветеринарните служби при открити мъртви птици и съмнения за вируса на птичия грип. Земеделският министър съобщи още, че в петък е приключило посещение на САНКО именно във връзка с мерките, които България прилага срещу появата и разпространението на птичия грип. Получената оценка за усилията ни е висока, каза Нихат Кабил. Благодарение на предприетите мерки, ние засякохме първия и единствен засега случай със съмнения за заразата, заяви той.

България е уведомила Европейската комисия и ветеринарната ѝ служба САНКО.

За случая са информирани министър-председателят Сергей Станишев и министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски.

За евентуална забрана на български внос на живи домашни и диви птици, както и яйца и продукти, непретърпели термична обработка, може да се говори само при потвърждаване на наличието на вируса на птичия грип от изследванията във Великобритания, казаха от Министерството на земеделието и горите.

И без това обаче точно преди седмица - на 27 януари, Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) забрани издаването на ветеринарни сертификати за износ на живи птици, пернат дивеч отглеждан във ферми, диви пернати, птиче месо, месни продукти, съдържащи птиче месо и яйца за люпене от България за държавите членки на ЕС.  Забраната бе заради констатирано огнище на Нюкясълска болест (псевдочума по птиците) в Петричко.

Споделяне

Още от България