Съмнения за разпределение на делото за фалита на КТБ

Съдийка, командирована наскоро от Софийския районен съд, ще назначава синдиците

Съмнения за разпределение на делото за фалита на КТБ

Делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка (КТБ) ще се гледа от съдия Калина Илиева, която е командирована в Софийския градски съд от Софийския районен съд. Съдия Илиева е била преместена през лятото на миналата година.

Веднага след новината за избрания съдия се появиха и първите съмнения. Делото за фалита на КТБ е под номер 7549/2014. Софийският градски съд е длъжен да изпраща във Висшия съдебен съвет протокола от разпределението, но това не се е случило. На страницата на ВСС са публикувани протоколите на разпределените дела под номер 7548/2014 и 7550/2014.

Съдия Богдана Желявска, която се занимава с разпределението на делата в търговското и гражданското отделение на СГС, коментира пред "Дневник", че "делото не може да не е там". Но делото все пак го няма там.

Извън проблемите около разпределението на делото, проблем има и със статута на командирования съдия. Командироването на магистрати в по-горна инстанция е единственият възможен начин някой да бъде повишен, без да се явява на конкурс. Висшият съдебен съвет и шефовете в съдебната система са критикувани твърде често за тази практика, но тя продължава да се използва.

Освен заобикалянето на конкурса, командированите магистрати са по-податливи на външно влияние, защото мястото им в системата не е сигурно. Във всеки един момент те могат да бъдат преместени обратно в по-долустоящия съд, откъдето са дошли.

СГС реши да не се съобрази и с искането на голяма част съдебните репортери, които настояваха да присъстват при случайното разпределение на делото за КТБ, за да се гарантира, че то наистина ще е "случайно". От съда не реагираха по никакъв начин на писмото.

Споделяне

Още по темата

Още от България