Съмнения за участието на Михаил Миков в стартирането на "Галерия"

Бившият председател на ДАНС Петко Сертов, който наскоро бе назначен за консул в Солун, е възложителят на скандалната разработка "Галерия". Това заяви ротационният шеф на парламентарната комисията за контрол на агенцията Иван Костов, лидер на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция. Той и колегите му изслушаха в сряда новия шеф на ДАНС Цветлин Йовчев, който ги информирал докъде е стигнало разсекретяването на делото, в рамките на което бяха подслушвани журналисти и депутати от миналия парламент.

С изказването си Костов официализира информацията, че делото е започнало именно по нареждане на Сертов. Този факт, който самият Сертов отричаше упорито, бе известен и досега, но неофициално. Бившият зам.-председател на ДАНС Иван Драшков също заяви наскоро, че Сертов е разпоредил откриването на делото.

След избухването на скандала миналата есен, от ДАНС заявиха, че Драшков е отворил "Галерия"-та, а по същото време Сертов е бил в отпуск.

Самият Драшков обаче твърди, че преди да излезе в отпуск, Сертов е разпоредил на тогавашния директор на "Вътрешна сигурност" Владимир Писанчев да образува делото.

Бившият шеф на ДАНС е бил в отпуск, когато разработката е започнала, тъй като до стартирането ѝ има технологичен период от около една седмица.

В разгара на скандала бившият депутат Татяна Дончева, чиито телефон фигурираше между кориците на "Галерия", също съобщи, че делото е било образувано по справка на оперативен работник, а шефът на дирекция "Вътрешна сигурност" дал зелена светлина за започването му.

Писанчев отрече самоволно да е правил какво и да е, а отговорността за започване на делото се прехвърляше между Петко Сертов и Иван Драшков.

Сега се слага край на тези спекулации, но възниква въпросът дали и доколко съпричастен към "Галерия" е бил бившият вътрешен министър Михаил Миков.

По думите на Костов на срещата с Цветлин Йовчев не е било изяснено дали е имало подписи на Миков, но разработката е имала санкцията на съда.

Други лица от агенцията не са участвали във възлагането ѝ, подчерта Костов.

Тепърва ще се преценява - и то от главния прокурор - каква част от разработката може да бъде разсекретена пред обществото, а не само пред комисията. "Важно е как главният прокурор ще изтълкува Закона за защита на класифицираната информация и Наказателния кодекс, защото опасенията на ДАНС са, че могат да попаднат под ударите на закона", поясни лидерът на ДСБ. Въпреки това като шеф на комисията той в се ангажира, че всичко, което е важно за обществото, ще бъде казано.

Костов не коментира дали приложените по делото специални разузнавателни средства са унищожени или не.

По думите му Цветлин Йовчев е гарантирал пред членовете на комисията, че няма да има повече случаи като този с "Галерия", за който дори предишното ръководство на ДАНС призна, че е имало нарушения. Секретните служби няма да проявяват нелегитимен и незаконен интерес към медиите, добави бившият премиер.

ДАНС няма да събира информация, без да има образувана преписка и ще се занимава само с неща, които носят опасност за националната сигурност. ДАНС няма да се занимава повече с партийно инженерство и с медии, заяви още Иван Костов.

Следващото заседание на комисията ще се проведе в сградата на ДАНС, където ще се обсъжда изпълнението на бюджета на агенцията.

Комисията реши в сряда да изиска проектозаконите за МВР и ДАНС, за да изгради позицията си по тях.

Споделяне

Още по темата

Още от България