Съмненията, че русенската болница източва НЗОК, не се потвърдиха

Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) не откри нарушения в русенската болница при лечението на пациенти по една от клиничните пътеки за гръбначно-мозъчни заболявания.

Проверката по случая започна в края на май заради съмнения, че болницата източва НЗОК, като отчита по клинична пътека “Гръбначни и гръбначно-мозъчни оперативни интервенции” не само традиционните операции, а и манипулации с озонотерапия, въпреки че този метод не се покрива от клиничната пътека.

Проверката обхваща периода от октомври до април тази година, когато директор на болницата е бил настоящият зам.-министър на здравеопазването Минчо Вичев. Преди проверката директорът на русенското подразделение на касата Калоян Копчев коментира, че ако се докаже прилагането на озонотерапия вместо операции, може да се окаже, че НЗОК е ощетена с 500 000 лева.

Според НЗОК обаче няма нарушения при изпълнението на клиничната пътека. Засечени са други по-дребни нарушения като например пациенти, които са приемани по тази пътеки непосредствено след като са лекувани по друга в същата болница, или пациенти, които са изписвани с лоши медицински показания. За нарушенията болницата ще бъде глобена от НЗОК с 13 700 лева.

Споделяне

Още от България