Съмненията около крановете във винарната на Петя Славова вече са изчистени

Агенция "Митници" разпечата съоръженията, приведени са в съответствие

Винарна "Черноморско злато"

По-малко от седмица, след като митниците съобщиха, че са разкрили незаконни кранове за алкохол във винарната от бизнеструктурата на Петя Славова "Черноморско злато" (Поморие), всичко вече е наред и фабриката работи с пълен капацитет.

Митниците са разпечатали съмнителните кранове, съобщи "Черноморско злато" във вторник, като информацията бе потвърдена от Агенция "Митници".

Съмненията вече са изчистени

"Разпечатани са пробните кранчета на "Черноморско злато". Производството работи с пълен капацитет", заявиха във вторник от винарната.

Дружеството, което е част от "Феста холдинг" на банкерката Петя Славова, е представило пред Агенция "Митници" нова, по-детайлна технологична схема, на която присъстват и "пробните кранчета".

"За да разсее всякакви съмнения за недобросъвестна дейност, "Черноморско злато" внесе и предложение за поставяне на бленда за намаляване на дебита им, одобрено от Агенция "Митници". С поставянето ѝ материалът, необходим за проба, ще изтича за повече време, но това няма да възпрепятства контрола върху технологичния процес", казаха още от фирмата.

Според съобщението на "Черноморско злато" Агенция "Митници" е "уважила аргументите им, че "пробните кранчета" са неделима част от баретката на всяка дестилационна система спрямо технологичните изисквания за работа на съоръжението.

"Течността в споменатите съоръжения не е краен продукт, готов за консумация, а дестилат с алкохолно съдържание между 55 и 75%. Баретките са съставна част на системите и служат за извършване на контрол при дестилационния процес, като се отчитат алкохолният градус, температурата и вкусово-ароматните качества на произведения продукт", разясниха от дружеството.

Бяха открити 9 незаконни крана

Преди седмица "Агенция "Митници" съобщи, че при проверка е открила незаконни кранове, от които изтича нерегистриран алкохол във винарните в Поморие и в село Славянци. В резултат бяха запечатани поточните линии с нелегалните кранове.

"В този обект (в Поморие, б. р.) колегите намират 9 малки крана, от които е възможно да бъде изведен готов алкохолен продукт, без на тези точки да има монтирани измервателни устройства и без тези количества да бъдат отчетени от измервателни устройства, които да предават към Агенция "Митници“ данни за количеството алкохолен продукт, което се извежда оттам", заяви тогава зам.-директорът на Агенция "Митници" Юлиан Мирков.

По думите му спиртни напитки биха могли да бъдат извеждани от данъчния склад нерегламентирано. Крановете във винпрома в Поморие са поставени без одобрението на агенцията и не са съществували в технологичните схеми.

В едно от помещенията в данъчния склад, което е било заключено, са установени пластмасови разфасовки от 5 литра, в които има краен продукт, готов за употреба – ракия и мастика, каза тогава Мирков.

Дейността е приведена в съответствие

Към днешна дата пропуските са отстранени и произвежданият алкохол се отчита коректно, потвърдиха и от Агенция "Митници". Оттам допълниха, че целта на проверките им е именно производителите да приведат дейността си в съответствие със закона. Възможно е да бъде наложена административна санкция на компанията за допуснатото нарушение, но най-вероятно няма да се стигне до ревизия и до начисляване на акциз със задна дата.

Със съдебни заповеди бе отменено и запечатването на трите завода на арестувания бизнесмен Миню Стайков в Карнобатско, където също бе установен голям съмнителен кран, от който може нерегламентирано да изтича алкохол. В този случай обаче най-вероятно ще се стигне до по-сериозни санкции за производителя.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес