Според Сергей Игнатов

Съмненията около научния фонд били заради близки по звучене фирми

Сн. БГНЕС

Министърът на образованието Сергей Игнатов за пореден път отрече обвиненията, че конкурсната сесия на фонд “Научни изследвания“ е нагласена в полза на определени хора като обясни, че част от съмненията произтичат от объркване заради близки по звучене фирми. Изнесените от недоволни учени скандални факти обаче не се базират на устни данни, а на официалният списък от страницата на фонда.

“Голяма част от така представените факти не са верни, защото част от. . . има, има манипулативно зададени въпроси или поради липса на информация зададени по този начин. Защото поради това, че произнасянето на името на фирмата е близко по звучене с някаква друга фирма, се получават такива въпроси и естествено не може да бъде даден. . .“, каза в четвъртък пред Нова телевизия Игнатов.

“На първото изслушване се твърдеше, че има някаква фирма, която се занимава, да речем, с бръснарски услуги, ама става дума за друга, поради това, че едната завършва на Н, а тази, която е класирана, е на М, да не споменавам имена на фирми. . .“, заяви той.

От думите му стана ясно, че основание за анулиране на конкурса биха били административни нарушения, но не и многобройните сигнали за спорните качества на определени проекти и за близките връзки на част от спечелилите с ръководството на фонда и кръгове около Нов български университет, чийто ректор беше Игнатов.

“Ами, вижте сега, значи, конкурсът е проведен по определена процедура. Тя е спазена. Досега никой от проверяващите не е намерил някакви административни нарушения, които да ни накарат или да спрем конкурса. . .“, заяви Игнатов.

“Много лесно може да излезе краят на тази сага, като хората се убедят. . . първо себе си трябва да убедят, че когато има конкурс, има печеливши, има и губещи“, посочи той.

По повод коментар на водещата, че винаги има губещи, но не винаги те вдигат такава врява и подават толкова жалби, Игнатов отговори: “Не винаги губещите вдигат такава врява, но средата ни е доста особена. Защото вчера в комисията аз чух от устата на авторитетни български учени, че други били псевдоучени. Хайде, да речем, този, който е набеден за псевдоучен, проф. Гюров, хубаво, свикнали сме с това, но те вчера се изказаха дори за изключително утвърдени други представители на науката, един срещу друг, от една и съща институция са, от един и същ университет. . . И при тази среда, когато има една подозрителност постоянна, се стига до такива неща“, каза Игнатов.

Споделяне

Още по темата

Още от България