Съмнителна смърт на руски дипломат в Лондон след отравянето на Литвиненко

Съмнителна смърт на руски дипломат в Лондон след отравянето на Литвиненко
Два дни преди смъртоносното отравяне на бившия руски разузнавач Александър Литвиненко в Лондон е починал руски дипломат, който заедно с италианския консултант Марио Скарамела възнамерявал да се срещне с Литвиненко, пише германското списание “Фокус”.

Игор Пономарьов е бил представител на Русия в Международната морска организация. Той е починал на 30 октомври 2006 г.

41-годишният дипломат бил на опера, внезапно се почувствал зле. Преди да почине изпитвал силна жажда. 

Тялото на дипломата било незабавно транспортирано от Лондон в Русия. Официално разследване не е правено, за причина на смъртта е посочен инфаркт.

Експерти обясняват пред германското списание, че при инфарктно болните не се появява силно чувство на жажда. Те посочват, че това е характерен симптом на отравяне с талий.

Първоначалните съмнения за смъртта на Литвиненко бяха, че е отровен с тежкия метал талий, но впоследствие лекарите отхвърлиха тази версия.

Британската полиция не разследва смъртта на Пономарьов поради липсата на признаци тя да е причинена насилствено. Не е образувано и дело по случая.

Марио Скарамела е обядвал с Александър Литвиненко в деня, когато руснакът най-вероятно е бил отровен с полоний. По-късно и в организма на Скарамела бяха открити признаци на отравяне.

Междувременно руската агенция РИА Новости съобщи, че заподозрените по делото за Литвиненко не са руски граждани. Това е казал в понеделник адвокатът Андрей Ромашов, който представлява интересите на бившия сътрудник на ФСБ (бивша КГБ) Андрей Луговой, който е свидетел по делото.  

“Не мисля, че Скотлънд ярд подозира руски гражданин. Не, това не са наши съотечественици”, каза адвокатът. Заедно с това той отбеляза, че на него ме му е известно нищо за евентуална причастност на бившия акционер в “Юкос” Леонид Невзлин към отравянето на бившия сътрудник на ФСБ Литвиненко.

По-рано руската Генерална прокуратура заяви, че Невзлин може да е свързан с отравянето на Литвиненко.

В понеделник британският вестник “Дейли мирър” съобщи, че Скотлънд ярд знае кой е отровил Литвиненко, но се съмнява, че руските власти ще предадат тези хора. Според вестника става дума за двама души, които са били разпитвани по време на визитата на британски следователи в Москва и които признали, че са се срещали с бившия руски разузнавач в Лондон.

“Ние сме 100 процента уверени, че знаем кой, къде и как му е дал отровата”, заявява пред вестника източник от Скотлънд ярд. “И двамата заявиха, че също така са заразени с полоний в резултат на заговора”, допълва източникът.

Споделяне

Още от Свят