Съмнителните сто военни поръчки се стопиха до 9-10

Ненчев: Отклоняват вниманието с проверки, от които нищо няма да излезе

Президентът Румен Радев и министърът на отбраната Стефан Янев, сн: БГНЕС

Бомбастичното съобщение на служебния министър на отбраната Стефан Янев от сряда за 100 обществени поръчки на предшественика му, които са за прокурор, само за два дни бе сведено до "вероятно 9-10" поръчки.

На 14 февруари Янев обяви, че е дал над 100 поръчки на прокуратурата, с което създаде впечатление, че във всяка от тях са открити сериозни нередности. В петък той се поправи и отдаде разминаването на "объркване в превода".

Както е известно, на 17 февруари служебният премиер Огнян Герджиков оповести обобщени данни от приключилата т.нар. ревизия на кабинета "Борисов 2". Конкретните факти обаче засега не са обявени. От анализа ставало ясно, че девет министерства са безупречни по отношение на обществените поръчки. Но Министерството на отбраната, чийто бивш ръководител Николай Ненчев е в остър политически конфликт с настоящия президент Румен Радев, отново се оказва "първенец" по засечени нередности.

"Вероятно има 9-10 поръчки, в които има индикации за някакви нарушения, които могат да водят до съдебни ... или най-малкото проверки на прокуратурата. Други около 40 поръчки и договори към тях са свързани с някакви процедурни нарушения, които могат да бъдат обект на проверка от държавния финансов контрол и има друга част от да кажем 50 с недостатъци от административен и институционален план", заяви министър Янев в петък пред БНТ.

"Така наречените 100 поръчки не са за прокурор всичките, може би нито една не е, прокурорите ще решат", коментира той и уточни, че проверката на всичките над 100 поръчка е предадена на държавното обвинение.

Обясненията на Герджиков леко се разминаха с тези на Янев. Премиерът изчете, че в Министерството на отбраната са установени 45 нарушения на Закона за обществените поръчки и други нормативни актове при проведени общо 113 процедури през 2016 г.

По девет процедури е установено наличието на индикатори за измама и са предадени на Военната прокуратура. Останалите 36 процедури с установени проблеми са изпратени за проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция, каза Герджиков.

Проверката е показала, че в документацията за обществени поръчки са включвани условия и изисквания към кандидатите, които дават категорично предимство или необосновано ограничават участието в търговете, посочи Герджиков.

Така ревизията, разпоредена от президента Румен Радев, обяви МО за най-проблемното. Радев има приоритетно отношение към ведомството, след като цялата му професионална кариера мина под пагон. Бившият командир на ВВС напусна армията през август, за да стане кандидат на БСП за президент. Той дори обяви, че взел това решение заради противоречията му с Ненчев за развитието на военната авиация, по което двамата бяха в нескрит конфликт.

Проверката на Янев не прави изключение от обичайната практика в МО всеки министър да стартира мандата си с изобличаващи разкрития за предшествениците си, които впоследствие постъпват в прокуратурата. Тези събития обикновено са съпроводени с огромен медиен интерес и се превръщат във водещи новини. По-късно обаче всичко потъва и след няколко месеца се забравя. Прокуратурата така и не успя да повдигне обосновано обвинение срещу който и да е политик или висш служител в МО, въпреки многогодишните съмнения за злоупотреби с десетки милиони.

Сега Ненчев се превърна в основна мишена на прокуратурата, която веднага след оставката на кабинета му повдигна две обвинения – заради поръчка за шиенето на униформи и отказа му да продължи поддръжката на старите съветски машини МиГ 29 в Русия.

Бившият военен министър обаче определя обвиненията като абсурдни.

Подобен сценарий се разигра и с ексвоенния министър Николай Цонев. Той дори бе обявен от прокуратурата за "истински престъпник", а в последствие бе оправдан по всички дела срещу него.

Ненчев: Политическа поръчка на социалистите

Лидерът на БЗНС Николай Ненчев, който бе във второто правителство на Бойко Борисов от квотата на Реформаторския блок, отхвърли заключенията на проверката. Първо Ненчев логично отбеляза, че в "рамките на 10-11 дни са проверени повече от 100 обществени поръчки (за 2016 г.), което би означавало, че някъде около 11 минути са отделили съответните експерти".

В петък той коментира, че е озадачен от "поведението на премиера Герджиков, който очевидно се е поставил в услуга на българските социалисти".

Ненчев уточни, че не е видял все още доклада и не знае какви точно подозрения за измами има в част от поръчките, както и как от първоначално нарушения в 100, сега се говори за 45 обществени поръчки, обявени през 2016 г.

"Доколкото разбрах, днес министърът на отбраната твърди, че не знае дали въобще ще се стигне до прокурор, колко от тях ще стигнат. Тоест, има объркване между тях самите и някой от някъде дава поръчка, има противоречие между премиера и министъра на отбраната", посочи бившият военен министър.

МО действително имаше сериозни проблеми с организирането на обществените поръчки в мандата на Ненчев, като самият той спря някои от тях поради различни причини. Бе сменен и шефът на най-ресурсната дирекция.

Преди повече от година стана известно, че прокуратурата прави мащабна проверка на поръчки, но досега няма яснота дали и какви нередности е установила извън обвиненията срещу Ненчев.

Ревизията има за цел да отклони вниманието

Николай Ненчев коментира още, че като се фокусира вниманието върху обществените поръчки, които тепърва ще бъдат разследвани и, по думите му, нищо няма да излезе, се прикрива нещо съществено от срещата на НАТО в Брюксел, която се проведе в сряда и четвъртък.

"Там се взима решение за предно разполагане в Черноморския регион, нещо, което като че ли се загуби в обществения дебат. Нещо, срещу което беше БСП и отчасти президентът Радев", добави политикът.

Той поиска да разбере каква е била позицията на българския вицепремиер и министър на отбраната и дали той е подкрепил решението за разполагане на постоянна бойна група в акваторията на Черно море.

"Коментиран ли е много важен и съществен въпрос, който беше въпрос табу в програмата и изявленията на БСП дали ще бъде изграден координационен център за действията на тези сили в България", запита още Ненчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България