Окончателно БСП си го върна на ГЕРБ

Съмнително скъпата ограда по границата с Турция ще се строи без конкурс

Съмнително скъпата ограда по границата с Турция ще се строи без конкурс

Въпреки острите си критики към кабинета "Орешарски", че построи оградата по границата с Турция "на тъмно" ГЕРБ реши да повтори практиката като прокара през парламента решението следващите 82 километра от съоръжението също да се направи без обществена поръчка.

Предложението бе внесено по искане на премиера Бойко Борисов и подкрепено от всички партии с изключение на ДПС. Мотивът за промяната е необходимостта оградата да бъде построена в кратки срокове заради осигуряването на националната сигурност.

"БСП подкрепя промяната в закона, въпреки изкушението образно казано "да ви го върнем" заради случилото се в предишния парламент тъкмо по тази тема", заяви бившият министър на отбраната и сегашен депутат Ангел Найденов.

Според изчисленията на премиера Бойко Борисов дострояването ще струва около 90 млн. лева. Първите 30 километра от съоръжението обаче излязоха общо малко над 7 млн. лева. Така излиза, че в първия случай десет километра са стрували около 2.5 млн. лева , а сега цената ще е над 10 млн. лева.

От БСП се усъмниха около сметките на премиера, като Найденов призова да има сериозен контрол на разходването на средствата и прозрачност при избора на фирмите изпълнителки.

Само преди няколко месеца ГЕРБ сезира прокуратурата за нередности по строителството на първата отсечка от оградата и обяви, че притесненията ѝ са свързани с липсата на конкурс за изпълнителите. Досега държавното обвинение не е съобщило публично резултатите от евентуалната си проверка.

Тогава фирмите доставчици на необходимите материали за проекта бяха избрани с маркетингово проучване, а не с конкурс заради спешността на съоръжението. Сред избраните фирми се откроява тази на общинския съветник от БСП в Казанлък Александър Минчев, която бе избрана да достави режеща тел за над 3.3 млн. лв.

"Ще приема, че една година по-късно са осъзнати проблемите с процедурите, сроковете, начина за изграждане на защитното съоръжение", коментира още Ангел Найденов.

Председателят на комисията по отбрана в Народното събрание ген. Михо Михов посочи, че проблемът с миграционния натиск е системен за България.

Според него изграждането на защитното съоръжение е послание към Близкия и Средния Изток и Африка, че България вече не е разграден двор. Той предложи в дейностите по изграждане да бъдат включени и областните управители на Бургас, Ямбол и Хасково, за да се осигури прозрачност.

Първата отсечка бе построена от Министерството на отбраната, но сега ведомството категорично отказва да се ангажира с проекта.

В защитата на законовата промяна се включи и Росен Петров от "Български демократичен център", който обяви, че всяко забавяне би било "смъртоносно за нашата страна".

"В този случай националният интерес стои над всички политически пристрастия, заяви той.

Oт Патриотичния фронт определиха решението като "голям успех на общите усилия на партиите във властта". Изграждането на съоръжението било и една от приоритетните точки в предизборната програма на коалицията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?