Само 10 млн. лева от събраните в повече здравни вноски ще отидат за болниците

Малко над 10 млн. лева от преизпълнението в бюджета на НЗОК ще бъдат използвани за разплащането на надлимитна дейност на болниците, реши Надзорният съвет на касата в понеделник. Преди ден стана ясно, че до края на годината ще бъдат събрани общо около 50 млн. лева над плана. След решението на Надзорния съвет пациентски организации се усъмниха, че останалите около 40 млн. лева също могат да потънат в края на годината в републиканския бюджет, каквото най-вероятно ще се случи с неусвоения трансфер от 41 млн. лева от касата към здравното министерство след решението на Конституционния съд.

Представителят на пациентите в Надзорния съвет на НЗОК Пенка Георгиева е внесла предложение да бъде разпределена цялата сума от около 50 млн. лева, но в крайна сметка е било взето решение за изразходването само на 10 млн. лева. Освен това преди да се разбере за излишъка в касата Надзорният съвет е решил да отложи плащания за лекарства за следващата година и натоварването на бюджета за следващата година би било необосновано при наличието на пари в момента.

Междувременно депутати от Синята коалиция предложиха промени в Закона за здравното осигуряване, според които здравното министерство да продължи да плаща за интензивни грижи, ин витро процедури, ваксини и др. Според Ваньо Шарков, който е един от вносителите, промените се налагат за да се гарантират плащанията за тези дейности, които не могат да бъдат обезпечени,след като Българският лекарски съюз бойкотира Националния рамков договор за 2013 година.

В парламента обаче има внесено и предложение от депутати от ГЕРБ, които предлагат, когато няма подписан рамков договор, нови дейности да бъдат регламентирани с решение на Надзорния съвет на касата по предложение на управителя ѝ. То ще се гледа на извънредно заседание на здравната комисия във вторник.

Промени в Закона за здравното осигуряване е внесла и Мая Манолова от левицата. Тя обаче предлага здравноосигурени българи, на които им се е наложило лечение в чужбина, да получават финансиране от НЗОК и без да са получили предварително разрешение за лечението. Сега касата плаща само за хора, които предварително е одобрила да се лекуват в чужбина.

“Действащите текстове в закона за здравното осигуряване в България противоречат на редица европейски норми. България дори е осъждана в Страсбург по едно решение, за това че кара пациентите си да чакат разрешение в една сложна процедура пред НЗОК. Европейската практика е, когато един здравноосигурен пациент има нужда от лечение в друга страна-членка, ако здравословното му състояние не го позволява, първо да получи лечение и след това да бъдат покрити неговите разходи от съответния орган, в страната, в която живее и чийто гражданин е“, обясни Манолова.

Споделяне

Още по темата

Още от България