Само 11% от българите признават, че биха гласували за пари или по принуда

Само 11% от българите признават, че биха гласували за пари или по принуда

Само 11% от българите признават, че биха гласували срещу стимул или по принуда. Това се равнява над 600 хиляди души от общо около 5.5 милиона постоянно пребиваващи у нас и имащи право на глас.

81 на сто твърдят, че не биха го направили, а останалите 8% не могат да преценят, показват данни от проучване на "Галъп интернешънъл", финансирано от агенцията, проведено в периода между 4 и 11 октомври сред 796 пълнолетие българи.

"Сред онези, които със сигурност се очаква да гласуват на тези местни избори, процентът признаващи си също е над една десета. Въпрос на спекулация е колко всъщност са онези, които са склонни да дадат гласа си в контролирана посока, но не си признават", посочват от "Галъп интернешънъл".

Най-високи се дяловете на онези, които си признават, че биха гласували при стимул или принуда, сред най-бедните и ниско образованите, както и при ромите. Там делът на склонните е 40%. "За поредна година се установява, че най-младите са и в най-голяма степен склонни на откровеност по въпроса за зависимия вот. Това е и индиректно отражение на демографската ситуация в страната, която се характеризира с все по-сериозна гетоизация сред най-млади възрастови групи. Разбира се, за немалка част от гласоподавателите би трябвало да отчетем икономическата безизходица или работодателската принуда", добавят от социологическата агенция.

Оттам подчертават, че темата със зависимото гласуване става изключително актуална преди избори, а на различни места се чуват различни цени за глас – до 150 и дори до 200 лв.

"Подправяне на протоколи, превръщане на бюлетини в невалидни, опити за купуване на цели комисии с цел постигане на по-големи и сигурни разлики в резултатите – това са често обсъждани теми преди всяка кампания. Тази не прави изключение. Разликата тук е, че става дума за местни избори с реален залог на много места, респ. зависимите вотове или некоректните практики могат да повлияят в много по-голяма степен, отколкото на национални избори. За да подмениш вота в някое населено място, е нужно не толкова голямо количество гласове", добавят от "Галъп интернешънъл". 

Споделяне

Още от Местни избори 2019

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?