Само 1/3 от децата бежанци с подадени молби за закрила ходят на училище

Само 1/3 от децата бежанци с подадени молби за закрила ходят на училище

До края на септември в България са подадени 370 молби за закрила на деца бежанци, като само една трета от тези деца са записани на училище. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова по време на конференция, посветена на младите в Европа.

Йотова посочи, че голяма част от тези деца идват без родители, не познават хората, с които са пътували, не говорят езици, подложени са на тежък психически натиск, нямат документи, напълно изгубени са и се превръщат в жертви.“ Загиналите и пропъдени в изгнание деца не са статистика“, заяви тя.

Йотова посочи, че в целия свят близо 50 милиона деца са били прокудени, а 28 милиона от тях са разселени от домовете си в резултат на конфликт. От 2016 г. всеки ден по две деца умират, бягайки от война.

Общият брой на децата бежанци и мигранти, които бягат сами, се е увеличил пет пъти в сравнение с 2010 г.

През 2015-2016 г. над 300 хиляди непридружени или разделени деца са регистрирани в 80 държави, а през 2010 -2011 г. са били 66 хиляди.

Над един милион са децата бежанци в Турция, а непридружените деца са 92 процента от тези, които пристигат в Италия.

Според статистика на "Европол" 10 000 са безследно изчезналите деца от началото на бежанската криза, каза вицепрезидентът.

Йотова отбеляза колко е важно участието на младите в решаването на едно от най-големите предизвикателства - бежанската вълна.

Според нея в периода 2013-2017 г. европейските политики са били насочени преимуществено към темата за сигурността, как да се прекъснат пътищата за миграция, как да се изграждат стени, но не и върху една друга важна тема.

“Много малко през тези години се говореше за това как ще посрещнем тези хора, които в голямото си мнозинство бягаха, защото търсеха сигурност и бъдеще за децата, този голям разговор още не е започнал, надявам се да започне днес“, коментира тя.

Езикът на омразата може само да ражда омраза, каза още Илияна Йотова и подчерта, че е много важна ролята на младежките организации като хора, необременени от стереотипи и предразсъдъци.

Децата са нашите най-естествени съюзници и трябва не само да ги пазим - ако им дадем оръжието на образованието, ценим ги, даваме им бъдеще, те ще се върнат към света на ценностите и човешките права и няма да стават лесна плячка на радикални елементи, смята вицепрезидентът.

Споделяне

Още от България