Само 15% от българите се определят като леви

Тридесет на сто от българите се самоопределят като десни, 15% като леви, а 49% като центристи. Това показва изследване на агенция "АССА-М" за обществените нагласи в края на третата година от членството на България в ЕС, поръчано от евродепутата от ПЕС (БСП) Илияна Йотова.

При представянето на данните в понеделник социологът Михаил Мирчев повтори изнесеното предишния ден на пленума на БСП, че доверието към ГЕРБ спада. За четирите месеца управление ГЕРБ са загубили 7% от гласоподавателите, които през лятото са били 38%.

"Партия ГЕРБ е минала върховата си точка, тръгнала е в обратна насока", констатира Михаил Мирчев, който традиционно работи с червената централа.

Само преди седмица изследване на "Алфа рисърч" регистрира спад на доверието към правителството и парламента, но продължаващо доверие към премиера Бойко Борисов. В началото на ноември проучване на МБМД установи, че премиерът остава с най-висок рейтинг в страната, а 78% от анкетираните са убедени, че няма нужда от предсрочни избори.

Според проучването на "АССА-М" подкрепата за БСП е паднала само с 1% за същия период от време до 11%.

"БСП се намира в положението от 1997 г. Вероятно рейтингът на БСП няма да падне под 11%, ако не се разцепи на няколко партии", коментира Мирчев.

За ДПС и за "Атака" биха гласували по 5%, ако изборите са през декември, като няма промяна в данните през последните месеци. Подкрепата за СДС и ДСБ бележи лек спад – 3% за ДСБ до 2.8% и от 1.6% до 1.5% за СДС.

За РЗС биха гласували 1.6% с 0.4 пункта по-малко от преди четири месеца.

37% са посочили, че не биха гласували, като само преди четири месеца този процент е бил 30.

В изследването "Обществени нагласи в края на третата година от членството на България в Европейския съюз” са анкетирани 1180 души на възраст между 18 и 60 години.

Над 30% не се чувстват европейци

31% от анкетираните са са посочили, че не се чувстват европейци, а 43%, че се чувстват европейци, но в малка степен. 26% от анкетираните са посочили, че в голяма степен се чувстват европейци.

Най-много от българите асоциират "страна в ЕС" с висок жизнен стандарт – 21%, с ред и сигурност – 17, със законност – 11. С демокрация, права и свобода ЕС свързват – 7%, а със свободното пътуване – 11%.

На първо място сред негативните неща, с които се свързва страна в ЕС е престъпността, проституцията, трафика и наркотиците – 11% от анкетираните.

Следва скъпотията – 5%, като това е с 6 пункта по-малко в сравнение с аналогично изследване през миналата година.

Според 23% от анкетираните те и семействата им са имали полза от ЕС, което представлява ръст със 7 % спрямо миналата година. 15% от анкетираните казват, че членството на България в ЕС им е донесло вреда. 39 % са посочили, че еврочленството не им е донесло нито вреда, нито полза, а 7% - и полза, и вреда.

Според 30% от анкетираните по-скоро губим от членството на България в ЕС , а 13% са категорични, че губим. 44% смятат, че по-скоро печелим, а 13% че печелим. В перспектива до 10 години обаче анкетираните, че ще започнем повече да печелим от членството в ЕС.

Близо 90% от българите усещат кризата

Според 4% от анкетираните в България на практика няма финансова и икономическа криза, а 8% са посочили, че "не е тежка криза – само така се говори". Според 56% кризата е наистина тежка и ни връща много години назад, а според 32% наистина има криза, но не е тежка.

Според 59% от анкетираните кризата засяга всички в обществото и бизнеса, а според 32% само обикновените хора. 9% са на мнение, че кризата засяга едрия и дребния бизнес.

51% от анкетираните са на мнение, че техни близки няма да се върнат от чужбина въпреки кризата, а 6% са на противното мнение. Останалите не са отговорили.

Като цяло анкетираните са на мнение, че работата в друга страна от ЕС е по-добра в сравнение с работа в България. 7% от анкетираните са посочили, че са работили нещо временно извън България.

11% от анкетираните са на мнение, че в България е нормално човек да работи за някоя "мутренска" организация. Според 13% е нормално, ако си принуден, а според 11% не е нормално, но е неизбежно. Според 19% не е нормално, а според 46% не само, че не е нормално, но е срамно.

76% от анкетираните не са пътували в чужбина през 2009 година, като за сравнение през 2008 година този процент е 71.

Под 10% крайни песимисти за България и бъдещето си

Твърди оптимисти за бъдещето на България са 12 % от анкетираните, а 50% са посочили, че са "общо взето оптимисти". 31% са общо взето песимист, а 8% са крайните песимисти.

Едва 10% от анкетираните са посочили, че са спокойни за своето бъдеще, а 36% са в графата "общо взето рядко се тревожа". 46% се тревожат, а 8% много се страхуват за бъдещето си.

54% от анкетираните са посочили, че по-скоро успяват в живота, а 30% - по-скоро не успяват. 9% са категорични, че успяват, а 7%, че не се справят.

Споделяне

Още от Европа