Само 15% от бизнес обектите в Югоизточна България вече са на свободния пазар

164 хиляди небитови са останали клиенти на ЕВН

Само 15% от бизнес обектите в Югоизточна България вече са на свободния пазар

Едва 15.4 на сто от фирмите, ползващи ток на ниско напрежение в Югоизточна България, които трябваше задължително да изберат от 1 октомври търговец на ток от свободния пазар, са сторили това. Останалите минават на типови договори с почти досегашните цени за стопански потребители, определяни от енергийния регулатор. Това сочат данните на "Електроразпределение Юг" – мрежовия оператор на ЕВН, обслужваща тази територия, обявени пред журналисти в сряда.

При приемането на изискването за минаване на всички фирми на свободния пазар 184 хиляди са били обектите на територията на ЕВН, които е трябвало да сторят това. Към момента обаче с индивидуални договори с други търговци на ток са малко над 28 хиляди обекта. Част от тях са минали към търговеца на ЕВН – "ЕВН Трейд", на какъв е техният дял от фирмата не пожелаха да кажат. Близо 85 процента от обектите обаче остават до края на юни 2021 г. на типов договор при "ЕВН Електроснабдяване", което също има лиценз за търговец на ток и миналия петък обяви своите цени по този договор. С изключение на повишената нощна енергия, те са същите като досегашните, определени от Комисията за енергийно и водно регулиране. След 30 юни 2021 г. небитовите клиенти, които не изберат друг търговец, остават да получават електроенергия от ЕВН като доставчик от последна инстанция, но на два до три пъти по-високи цени.

Изнесените данни от ЕВН потвърждават проучването на Mediapool, че огромната част от клиентите ще предпочетат типовите договори при досегашните доставчици, вместо да се разправят с проучване на оферти от конкурентите им. Така голямата смяна на доставчиците на ток остава за идното лято.

От ЕВН коментираха, че останалите при досегашния си доставчик може да са много на брой обекти, но като дял на енергията са едва 21 на сто от общото потребление на обслужваната от тях територия. Реално 79 на сто от пазара в Югоизточна България е свободен, обясни Гочо Чемширов, член на борда на "ЕВН България".

Представителите на дружеството коментираха, че около 20 хил. от обектите са били на свободния пазар още от 1 септември, а нови близо 10 хиляди ще се присъединят към тях от 1 октомври. Това е станало в резултат на активната кампания на търговците, обясни Калина Трифонова, зам.-шеф на "ЕВН България". Процесът по избор на нов търговец обаче продължава и очакванията се след пускането на онлайн сравнителната платформа на КЕВР с цените на всички търговци от 1 януари 2021 г. да има по-сериозно раздвижване при смяната на доставчиците.

Чемширов обясни, че дружеството не е задържало свои клиенти със задължения, каквото право принципно има. Едва 105 процедури са били с неточности, върху чието отстраняване се работи.

На всички избрали нов търговец ще им се извърши извънредно отчитане на електромерите, тъй като досега те са били на рулиращо отчитане на различни дати през месеца, а вече потреблението им ще се засича от 1 до 30 число, каза още Чемширов.

Какво е преразпределението на пазара и как либерализацията му с извеждането на всички фирми от държавно определяните цени се е отрази върху тарифите предстои да се види.

Засега от публикуваните от електроснабдителните дружества тарифи по типовите договори става ясно, че дневните тарифи за фирмите са същите, а при "Енерго-Про" и по-ниски от досегашните на КЕВР, като при нощната енергия има повишение, за каквото настояват отдавна трите обществени доставчика на ток.

Представителите на ЕВН, също както коментираха преди дни търговци пред Mediapool, признаха, че възможността за смяна на доставчика по всяка време затруднява фирмите с графиците за купуване на енергия и разпределянето на товарите.

Споделяне

Още от Бизнес