Само 1.5% от пациентите са избирали екип в болниците през годината

Само 1.5% от пациентите са направили избор на екип или лекар през 11-те месеца на годината. Това показват резултатите от проверките на регионалните здравни инспекции във всички 28 области на страната.

Тези услуги са били ползвани от 25 хиляди души от общо 1.6 млн. преминали през всички 310 болници в страната. Малко над 17 хиляди души от тях са прибегнали до избор на екип, а 7 хиляди – на лекар.

Най-голяма част от хората, които са се възползвали от услугата – близо 13 хиляди, са пациентите в столицата. Сред другите области, в които има по-голямо търсене на услугата, отново са университетските центрове като Варна, Пловдив, Стара Загора и Плевен, където се съсредоточени най-много болници, както и най-добрите и иновативни методи за диагностика и лечение.

В над 240 лечебни заведения нито един пациент не е упражнил правото си да избере екип или лекар.

Най-често от услугата са се възползвали бременни жени, сочат още наблюденията на здравното министерство. При близо 13% от ражданията пациентките са избирали лекар или екип. В някои столични болници от услугата са се възползвали 30% от бъдещите майки. Сред другите дейности, при които се наблюдава по-чест избор на екип, попадат онкологичните, гинекологични и урологични операции, сърдечносъдовите, очните и ортопедичните интервенции.

В едно единствено лечебно заведение изборът на екип е настъпил при почти 80% от пациентите. Това е Университетската болница по ендокринология в София “Акад. Иван Пенчев”.

Първоначалните наблюдения на здравното министерство показват, че болниците не злоупотребяват с услугата избор на екип. Единици са лечебните заведения, в които тя е извършена при по-голям процент от преминалите пациенти, което буди съмнения за известни нередности. При всички тях ще се извърши допълнителна проверка и при установени нарушения ще се наложат съответните санкции, увериха от здравното министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?