Само 1.5 процента от германците предпочитат българското море

Едва 1.5 на сто от германските туристи са предпочели да почиват в България през това лято, сочат данните от проучването на Европейския институт по туризма, съобщено в понеделник от “Дойче веле”. Страната ни не успява да се класира сред първите 10 държави, до които предпочитат да пътуват гражданите от западноевропейската държава. Не се променя и отношението на германските туристи към държавата ни като туристическа дестинация. В представите им тя си остава една гостоприемна страна, но нищо повече. В очите на средния германец България е евтина туристическа дестинация от бившия източен блок с лошо качество на туристическата инфраструктура. Проблемът, който виждат от Германия при нас, е съотношението между качеството на предлагания туристически продукт и цената му.  

Туристическите посещения на германците се следят внимателно от родната туристическа индустрия, защото, според данните на държавната статистика, те са втората по големина група чужденци, които пристигат у нас. По данни на Държавната агенция по туризъм, от януари до края на септември в България с цел туризъм са пристигнали общо 562 102 германци. Преди тях по многобройност са единствено румънците – общо 613 435, но в това число влизат и тези граждани от северната ни съседка, които идват да пазаруват. 

32% от германците, или всеки трети от тях е предпочел да прекара лятната си ваканция в Германия. При задграничните си пътувания, те предпочели да посетят на първо място Италия – 9.6 на сто от всички анкетирани, Испания – 9.5 на сто, Австрия – 6.3 на сто и Франция с 6.1 процента. Преди България в класацията на немските граждани попадат Турция, Хърватия, Полша, Гърция и Холандия.

И докато българската агенция по туризма все още отчита резултатите от летния сезон, то 80 на сто от германците вече правят плановете си за следващата лятна почивка. Всеки пети гражданин на западноевропейската страна е посочил, че ще почива в родината си. 15.3 на сто от германците са посочили Испания като мястото, където ще почиват през 2008 година и 12.4 на сто са се насочили към Италия. България отново остава извън първата десетка за предпочитано място за летуване.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?