Само 1/6 от бизнеса у нас има програми за безопасен труд

Само 4600 от общо 30 хиляди предприятия у нас са изготвили програми за подобряване условията на труд. Това съобщи пред БНТ Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара. Цифрата показва, че само 1/6 от фирмите се грижат ефективно за безопасността на труда у нас.

Закъсняваме много още в изготвянето на нормативната база, допълни Данев. По думите му от всички правилници, свързани със здравословните и безопасни условия на труда, 88 на сто са издадени преди 1990 г., само 12 на сто са след 1990 г., тоест страната ни не е адаптирана към пазарните изменения и към изискванията на Евросъюза. Отделно тези програми трябваше да бъдат изготвени към 2004 г., но се подписано отлагателно споразумение с бизнеса и социалното министерство, каза шефът на БСК.

До 2007 г. предстои много тежка работа в това направление, допълни Данев. Причината е, че няма данъчни облекчения про внос на оборудване, подобряващо условията на труд, обясни той. След като има подобно облекчение за инвестиции над 10 милиона лв. на вноса на нови машини и произведени у нас съоръжения, клаузата да се разшири и за екосъоръжения и при вложения в подобряване условията на труд, смята Данев.

Според него обаче в бюджета за 2005 г. няма знаци, че някой е чул отправеното от БСК предложение.

Камарата се готви на 15 декември да отправи пакет с предложения към сегашното и бъдещото правителство, за да има приемственост между тях. Част от идеите на бизнес са за приватизацията на изпълнителното производство. В сегашния си вид то е огромна пречка за бизнеса, но съдебната власт не е съгласна с предложението на БСК, обясни председателят ѝ.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: