Само 20 000 румънци искат да заминат на работа във Великобритания

Румънският посланик в Лондон Йон Жинга

Едва 20 000 румънци искат да заминат за Великобритания след отварянето на границите в края на тази година, показва проучване, осъществено в Румъния и цитирано от британския вестник "Телеграф".

Данните, събрани от водеща агенция за политически проучвания в Румъния, са първите официални цифри за вероятния ефект върху Великобритания на премахването на ограниченията на британския трудов пазар 31 декември, посочва изданието.

Британски министри признаха, че има прогнози за очаквания брой на имигрантите, но отказаха да ги разкрият, след като правителството силно подцени броя на поляците, които дойдоха в Обединеното кралство след отварянето на границите през 2004 г.

Доклад на британското външно министерство за ефекта от премахването на ограниченията на пазара на труда се очаква да бъде публикуван през следващите няколко седмици..

Сондаж на Центъра за проучвания и изследвания "Инфополитик" в Румъния показва, че седем процента от живеещите в страната искат да заминат на работа в Европейския съюз. От тях осем процента искат да работят във Великобритания през следващите шест месеца.

Като се има предвид, че около четири милиона души са в трудоспособна възраст, това означава, че около 22 000 души биха дошли да работят в Обединеното кралство, отбелязва британският всекидневник.

Румънското правителство представя тези цифри като доказателство за неоснователността на страховете от възможна вълна от имигранти във Великобритания след премахването на ограниченията в края на тази година.

Румънският посланик в Лондон Йон Жинга заяви неотдавна, че "Обединеното кралство не е предпочитана дестинация за румънците, търсещи работа", напомня "Телеграф". Той прогнозира, че броят на румънците, които биха потърсили работа във Великобритания, ще бъде между 15 000 и 20 000 души.

"Истинската полза от премахването на ограниченията ще бъде за тези, които вече живеят във Великобритания, защото те вече няма да бъдат третирани като европейци втора класа и няма да бъдат обект на дискриминация", подчертава дипломатът.

Тези данни обаче се оспорват от "Мигрейшън Уоч", организация, водеща антиимигрантска кампания, която прогнозира, че около 50 000 души годишно ще пристигат в Обединеното кралство през следващите пет години след премахването на трудовите ограничения за румънци и българи. Сър Андрю Грийн, представител на организацията, предупреждава: "Не вярвайте. Тези изчисления напълно пропускат присъствието на два милиона румънци в Испания и Италия, където има високи нива на безработица".

"Има значителен риск те да решат да се преместят в страни от Северна Европа като Германия, Обединеното кралство или Холандия следващата година", допълва той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?